Zi decisivă, joi, pentru cei circa 1. 900 de angajați ai fabricii Nokia de la Jucu, care au fost chemați la locul de muncă pentru o ședință la care va participa și conducerea Nokia pe Europa.
Toți angajații au fost sunați în cursul zilei de miercuri ca să se prezinte la locul de muncă, joi, 29 septembrie, de la ora 7.50. O astfel de ședință nu a mai avut loc niciodată, în cei trei ani de când finlandezii au venit la Jucu, conform Știri de Cluj.
"Nimeni nu știe despre ce este vorba și de ce ne-au chemat la această întâlnire. Trebuie să fim acolo la ora 7.50. Am auzit că este un cort imens în spatele fabricii, ferit bine de ochii de afară, unde va avea loc ședința cu cei din conducerea Nokia Europa", a declarat unul dintre angajații.
Firma de securitate de la Nokia trebuie să se prezinte la fabrică de la ora 7.00. "Materia primă care a venit la Nokia Jucu a fost trimisă înapoi la furnizori. De asemenea, marfa care era în fabrică a fost trimisă la alte puncte de lucru. Este o incertitudine mare și nimeni nu știe la ce să se aștepte", a spus un alt angajat.
Potrivit unor surse, la ședința de joi, urmează ca angajații să fie informați că activitatea fabricii se va reduce la numai 10 la sută, urmând ca salariații să fie trimiși în concedii fără plată.
Nokia, în scădere pe toate planurile în trimestrul 2
Nokia a raportat o scădere a vânzărilor de telefoane mobile de 25% în cel de-al doilea trimestru al acestui an, potrivit rezultatelor financiare.
Nokia a înregistrat vânzări nete mai mici cu 11% în trimestrul doi, până la 9,24 miliarde de euro. Compania a avut o pierdere operaţională de 487 milioane euro.
Vânzările de telefoane mobile, din punct de vedere al numărului de unităţi, au scăzut cu 18% în trimestru doi al acestui an, faţă de perioada similară a anului trecut, până la 88,5 milioane de unităţi, scrie realitatea.net.
Nokia a înregistrat scăderi masive în ceea ce priveşte vânzările de smartphone-uri, de 33%, până la 2,36 miliarde euro. Scăderea business-ului pe segmentul smartphone-urilor a însemnat, în ceea ce priveşte numărul de unităţi vândute, o scădere de 31%, până la 16,7 milioane euro.
Retrogradată de Moody's, Fitch şi S&P
Moody's a retrogradat în luna iulie ratingul Nokia cu două trepte, la nivelul "Baa2", iar perspectiva este negativă, din cauza incertitudinilor legate de perspectivele companiei, având în vedere tranziţia prin care trece portofoliul de produse al producătorului finlandez de telefoane.
UPDATE:
Cei 1. 900 de salariați ai Nokia de la Jucu au fost informați, joi, că fabrica s-a închis. Actele pentru disponobilizarea salariaților vor fi gata în 45 - 6o de zile.
UPDATE: 11,10
Directorul AJOFM Cluj: Vom putea gestiona disponibilizările de la Nokia; nu îmi fac probleme
Directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, Daniel Don, a declarat, joi, că disponibilizarea unui număr mare de angajaţi de la Nokia va duce la creşterea ratei şomajului în judeţ, dar aceasta nu va depăşi 4 la sută, faţă de 3,3 la sută cât este în prezent.
Daniel Don a spus că AJOFM Cluj poate să facă faţă unui val de disponibilizare şi poate gestiona această problemă în condiţiile în care a mai trebuit să facă faţă disponibilizărilor de la Bechtel.
"Disponibilizările de la Nokia pe care le estimăm la circa 2.000 de persoane vor duce la creşterea ratei şomajului în judeţul Cluj de la 3,3 la sută până la 4 la sută. Vom putea gestiona această disponibilizare la nivelul judeţului Cluj şi nu îmi fac niciun fel de probleme. Putem să ne ocupăm şi de 4.000-5.000 de persoane, dacă ar fi cazul. Nu mă sperie faptul că va trebui să gestionăm disponibilizarea a 2.000 de persoane, în condiţiile în care ne-am ocupat cu succes de concedierile de la Bechtel", a spus Daniel Don.
El a precizat că sunt locuri de muncă inclusiv în domeniul asamblării componentelor electronice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu