Noaptea Muzeelor. Aiudenii au vizitat vestigii materiale din centrul istoric al orașului

Noaptea Muzeelor. Aiudenii au vizitat vestigii materiale din centrul istoric al orașului
Noaptea Muzeelor. Aiudenii au vizitat vestigii materiale din centrul istoric al orașului

Sâmbătă, 12 iunie 2021, la Aiud a avut loc Noaptea Muzeelor.

Organizatorii proiectului au fost Primăria/Consiliul Local, Centrul Multicultural Liviu Rebreanu Aiud, Muzeul de Istorie și Muzeul de Științele Naturii. „Expoziția de fotografie artistică: "Aiud", semnată Zoltan Balog și Andrei Bako.  Primii 50 devizitatori au primit gratuit albumul de fotografii: "Aiudul meu" (Robert Lixandru / IoanHădărig), în varianta tipărită color.

Descoperirea trecutului istoric al Aiudului

Prin intermediul expoziției, vizitatorii au fost invitați să ia parte, ca privitori, la dezvelirea trecutului centrului istoric al Aiudului. Cercetările arheologice desfășurate întreanii 1998-2020 au scos la iveală o serie de vestigii (structuri zidite, complexe arheologice,artefacte, etc) care ne oferă o imagine asupra culturii materiale și a evoluțieiurbanistice a zonei. Fragmentele ceramice din perioada romană atestă locuirea în zonă încădin secolele II-III iar ceramica medievală și medieval târzie (majoritatea descoperităîn vecinătatea Castelului Bethlen), prin abundența și varietatea sa, oferă indiciiasupra nivelului de dezvoltare la vremea respectivă.

Un arc peste timp până în contemporaneitate

O serie de artefacte descoperite într-un nivel de incendiere, alături de provizii carbonizate,ne aduc detalii referitoare la ocupațiile și viața cotidiană de la începutul sec. XVIII. Monedeledescoperite în interiorul Bisericii reformate, majoritatea în zonele unde erau amplasatebăncile în care se așezau participanții la slujba religioasă, creează un arc peste timp până încontemporaneitate, monedele expuse datând din sec. II-III până în anul 2016.

Planșele cuimagini ale structurilor de zid descoperite și planurile prezentate, conturează evoluțiaBisericii reformate și a clădirilor (foste și actuale) Colegiului ”Bethlen Gabor”.Ghidaj de specialitate a fost realizat de muzeografii: Paul Scrobotă, Iulia Ștefănescu,Ramona Mărginean, Aurica Negru” arată un comunicat al organizatorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel