Nici la 2 luni de la vizita lui Boc nu s-au amplasat case de marcat în China Town. Facturile se taie pe chitanţe cumpărate din Obor

"China Town, cel mai mare complex comercial din România!". Continuarea acestui slogan ar fi "...şi cea mai mare fraudă". Am luat la picior toate cele 3 corpuri ale complexului comercial şi doar la un singur stand am văzut o casă de marcat. Scandalul care s-a iscat imediat după vizita premierului pare să nu fi afectat cu nimic comeţul la negru din complex. Totul se vinde pe facturi scrise de mână. Acel tip de chitanţe legendare care se mai găseau de vânzare şi în piaţă la Obor. Chinezii vând de toate, începând de la oale şi până la costume Armani, la preţuri infime, dar fără să plătească vreun leu la stat.

[caption id="attachment_106610" align="aligncenter" width="770" caption="Singura casă de marcat din China Town"][/caption] M-am strecurat incognito şi să m-am dat drept client. În primă instanţă am intrat la un stand unde se vindeau articole casnice. Negocierile au mers ca unse, până a venit vorba de bon fiscal. În primă instanţă, chinezoiaca mică cu care am discutat, se prefăcea că nu mai înţelege româneşte, deşi până atunci vorbise aproape perfect. A chemat un bărbat din spate care mi-a răspuns promt "Momentan casa de marcat e la reparaţii, nu avem cum să dăm bon".

Povestea s-a repetat de încă două ori, dar motivele s-au mai diversificat. Fie casa de marcat era la un coleg plecat după marfă, fie era în depozitul mare din spate. De fiecare dată reuşeam să negociez preţul la un nivel mulţumitor, dar când venea vorba de bon fiscal mi se oferea cel mult o factură de mână.

Frauda care se face prin acest sistem este una greu de măsurat. Dacă ne gândim că în cele 3 corpuri se află cel puţin 1000 de standuri ocupate şi la fiecare se vinde en-gross, putem să ne gândim că taxele ar ajunge la câteva zeci de milioane de euro bune.

În toate cele 3 corpuri ale Chinatown am găsit o singură casă de marcat la un stand ce comercializa cizme şi pantofi de damă. Probabil, proprietarul o fi veun nou venit, pentru că altfel nu se explică de ce ar fi singurul care îşi contorizează toate vânzările

În complex nu ai voie să faci nicio poză. Dacă te văd cu aparatul sau chiar cu telefonul chinezii te iau imediat la rost şi te trimit la plimbare.

A 8 minune a lumii: chinezii dorm şi românii muncesc

Curios fapt, la multe dintre standuri vedeam români care stau în picioare şi ochesc clienţii, iar în spate chinezii dorm pe paturi improvizate din pături şi cartoane. Bine, impropriu spus dorm, pentru că în momentul în care te aproprii şi intri în vorbă cu vânzătorul român în două secunde deja sunt în picioare şi ascultă ce se vorbeşte.

[caption id="attachment_106603" align="aligncenter" width="717" caption="Standurile goale din China Town "][/caption] Jumătate dintre standuri sunt goale

Chiar dacă Chinatown este mult mai modern decât complexul Europa, cei mai mulţi comercianţi preferă să rămână totuşi în Dragon. Aşa se face că în complexul din Afumaţi vezi foarte multe standuri goale cu anunţul "De închiriat" atârnat la uşă.

[caption id="attachment_106607" align="aligncenter" width="614" caption="Restaurantul chinezesc"][/caption] În locul şhaormeriei turceşti tronează un un fast-food chinezesc

Chiar dacă problema caselor de marcat nu au remarcat-o, chinezii au fost foarte promţi în ceea ce priveşte reprezentarea culinară. La evenimentul de deschidere ceea ce atrăgea atenţia era şhaormeria din faţa complexului. Între timp locul i-a fost luat de un restaurant cu specific chinezesc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel