Monsanto pariază pe România. Dacă se folosesc plante OMG, am putea produce 20 de milioane de tone de cereale pe an

Conducerea companiei americane Monsanto, unul dintre liderii mondiali în agicultură, s-a întâlnit cu fermierii români la Cărpiniș, în județul Timiș, unde se află o platformă agricolă experimentală. Pe cele 5 hectare ale fermei sunt cultivate inclusiv câteva loturi de porumb modificat genetic, Monsanto fiind cea mai importantă companie axată pe biotehnologie. Gerald Steiner, vicepreședinte executiv și manager relații guvernamentale, industriale și publice la nivel global al Monsanto, a explicat pentru jurnaliștii prezenți de ce sunt necesare noile tehnologii în agricultură.

”Suntem în fața unei mari provocări : populația globului urmează să crească de la 7 miliarde, cât era la sfârșitul anului trecut, la 9 miliarde, cât se estimează că va fi în 2050, ne-a declarat dl. Steiner. În anii trecuți, nimeni nu credea că va crește atât de mult cererea, încât să nu mai satisfacă oferta. Dar, începând din 2008, s-a văzut că stocurile scad și prețurile cresc. Ne aflăm în fața unei provocări și trebuie să ne străduim să facem față cererii în continuă creștere”.

Sunt organismele modificate genetic soluția pentru scăderea prețului la alimente, l-am întrebat pe Gerald  Steiner ?

”Sunt una dintre soluții. Prin biotehnologie, resursele necesare unei culturi pot fi reduse cu până la 30 la sută din ceea ce se folosește în prezent. Acest lucru înseamnă o reducere a poluării, fiind necesare mai puține lucrări care generează CO2, o protecție mai bună a solului, mai puțină chimizare și evident, costuri mai mici. Peste tot unde fermierii au putut să aleagă între diferite soluții, în proporție covârșitoare au ales biotehnologia. Câștigurile fermierilor au crescut, iar societatea în ansamblu a cunoscut un boom economic. Așa s-a întâmplat în Brazilia, de pildă, care a introdus plante OMG cu 4-5 ani întârziere față de SUA ori Argentina, dar apoi a cunoscut un succes extraordinar cu aceste culturi”.

De ce se tem europeni de biotehnologie ?

”O tehnologie nu e rea sau bună în sine, depinde cum este folosită. Probabil, în urmă cu decenii, oamenii nu aveau încredere în instituțiile de reglementare. Dovezile științifice și experiența din toți acești ani, ca și îmbunătățirea controlului și reglementărilor, fac ca oamenii să capete încredere”.

Care este părerea liderilor religioși?

”Academia Vaticanului a discutat aceste aspecte și a stabilit că avem obligația să îmbunătățim viața oamenilor. Biotehnologia îmbunătățește viața oamenilor. Culturile OMG contribuie la reducerea sărăciei în multe țări aflate în curs de dezvoltare. În India, 6 milioane de familii se bazează pe culturi de bumbac modificat genetic. Multe țări islamice au experiențe pozitive în acest sens, Pakistanul sau Indonezia, de exemplu”.

Este România un jucător important în agricultură? Cum se poziționează față de competiția din zonă, Ucraina sau mai nou Kazahstan?

”Vedem în România o țară care ar putea juca un rol important și de aceea continuăm să investim aici. Aceasta este, de asemenea, o oportunitate pentru fermierii români și pentru economia românească în general. Pentru că, dacă fermierii o duc bine, și restul populației o duce mai bine. Dar pentru aceasta fermierilor trebuie să li se dea posibilitatea de alegere a sistemului agricol pe care vor să-l abordeze. Atunci ei vor găsi cele mai bune soluții pentru a-și crește producția.  Credem că e posibil ca această producție să meargă spre 18-20 milioane de tone pe an, în România”, a răspuns Gerald Steiner.

Prezența la Cărpiniș a președintelui companiei, Hugh Grant, a demonstrat importanța acordată țării noastre de către firma Monsanto, care este unul dintre marii investitori în producția locală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel