Mituri despre alimente, demontate de către nutriţionişti

restaurant
restaurant

Alimentația este unul dintre subiectele care a născut cele mai multe mituri. Nutriționiștii încearcă să le explice, să le demonteze pe cele greșite și să le nuanțeze pe cele cu o bază reală. De ce News vă prezintă câteva dintre ele.

Consumul excesiv de proteine dăunează ficatului

Fals. Proteinele ajută la arderea grăsimilor, la dezvoltarea mușchilor și nu reprezintă niciun risc pentru ficat. În 1983 cercetătorii au descoperit că un consum excesiv de proteine crește cantitatea de sânge pe care o filtrează ficatul. Mulți oameni de știință au început să susțină că o dietă bogată în proteine ar obosi ficatul. Doar că s-a demostrat total greșit. Nu există niciun efect advers asupra ficatului. Un consum ideal de proteine se calculează prin transformarea numărului de kilograme pe care dorim să-l avem în grame de proteine.

Carnea roșie este cancerigenă

Fals. În 1986, cercetătorii japonezi au descoperit cancer la șoarecii care au fost hrăniți cu compuși care sunt generați de la carnea gătită excesiv. De atunci, alte studii au sugerat un potențial risc de cancer produs de carne. Dar nu există încă niciun studiu care să fi demonstrat că un consum crescut de carne roșie produce cancer. Ceea ce recomandă totuși nutriționiștii este să gătim carnea la foc mic.

Prea multă sare duce la creșterea tensiunii

Persoanele cu o tensiune normală nu au niciun motiv să renunțe la consumul de sare. Dacă deja avem hipertensiune, intervine o anumită sensibilitate la sare. Deci, în acest caz, reducerea consumului de sare ar putea fi de ajutor.

Ciocolata nu e decât o bombă de calorii

Ciocolata este bogată în flavonoizi, componenți benefici pentru inimă pe care îi găsim și în vinul roșu și în ceaiul verde. Cea mai recomandată este ciocolata neagră. Cercetătorii greci au demonstrat că un consum de ciocolată neagră care conține 100 de miligrame de flavonoizi îmbunătățește circulația sângelui.

Băuturile energizante sunt perfecte după mișcare

Este nevoie de mai mult decât o băutură energizantă. Acestea au un conținut ridicat de carbohidrați și sunt bune pentru rehidratare și reenergizare. Dar nu conferă și aminoacizii de care avem nevoie pentru refacerea musculară. Este nevoie și de o băutură proteică sau pur și simplu un pahar cu lapte.

Avem nevoie de 38 de grame de fibre zilnic

Cu cât mai multă, cu atât mai bine. Doar că 38 de grame este aproape imposibil de obținut. Echivalează cu nouă mere sau șase castroane de cereale. Cei mai mulți dintre noi consumă 15 grame de fibre zilnic.

Produsele dietetice sunt alternatice sănătoase

Mai puțină grăsime înseamnă mai mult zahăr. Companiile nu spun că au înlocuit grăsimea cu carbohidrați, care aproape că dublează conținutul de zahăr.

Băuturile light sunt mai recomandate

Fals. Pot să ducă la o îngrășare chiar mai rapidă. Nu au calorii sau au foarte puține, dar asta nu înseamnă că nu îngrașă. Sunt îndulcite artificial și produc organismului necesitatea de alimente mai dulci. Băuturile light cresc și riscul de diabet tip 2, spun cercetătorii.

Dacă sărim peste mese slăbim

Fals. Ba din contră. Ne îngrășăm, mai ales dacă masa sărită este tocmai micul dejun. Și asta pentru că ne dă peste cap apetitul. Ne înfometăm și după aceea de-abia așteptăm să mâncăm orice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel