Mesajul din spatele scurtmetrajului Birdville, filmul "regizat de păsări"

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Un scurtmetraj regizat de păsări invită oamenii să se implice în eforturile de conservare a biodiversității Deltei Dunării.

Delta Dunării este o zona cu o biodiversitate impresionantă, găzduind peste 330 de specii de păsări, din totalul de 380 care se găsesc pe teritoriul țării. Însă dezvoltarea accelerată și nesustenabilă a Deltei pune în pericol numărul păsărilor an de an. Există poate sute de documentare în care oamenii au studiat păsările din Delta și le-au spus povestea. Însă scurtmetrajul Birdville e diferit, pentru că în producția acestui film, locul regizorului a fost luat chiar de păsări.

Timp de 4 zile, 4 camere cu senzori de mișcare au fost amplasate în zone cheie din Delta, alese împreună cu Iliuță Goean, ghid turistic al agenției Descoperă Delta Dunării, pentru a surprinde activitatea păsărilor. Ele au filmat doar când păsările se aflau în proximitate, și se opreau după 10 secunde de inactivitate. La fel că un regizor, păsările au decis atât scenele care au apărut în film, cât și durata lor. În timpul filmărilor, care începeau înainte de răsărit și se încheiau după lăsarea serii, au fost surprinse nouă specii de păsări, printre care Pelicanul comun, Cormoranul mic, Chira de baltă, Starcul cenușiu sau Pescărușul râzător. 

Birdville își propune să devină un mecanism de conștientizare și educare a privitorilor cu scopul de a genera acțiuni pentru conservarea zonei. Atunci când rulează pe ecrane offline, filmul este însoțit de un cod QR care duce privitorii în site-ul birdville.ro, unde pot află mai multe informațîi despre pașii pe care ii pot face pentru a se implică în conservarea biodiversității. “Delta Dunării este printre ultimele locuri cu adevărat sălbatice din Europa, unde păsările încă trăiesc fără să fie deranjate de intervenție umană. Asta am vrut și noi să surprindem, așa că am gândit un film în care intervenția noastră să fie la minimum, în care publicul să poată urmări păsările așa cum nu le-a mai văzut până acum, în libertate totală. Însă lucrul ăsta e pe cale să se schimbe, dacă oamenii nu conștientizează impactul acțiunilor lor că turiști, locuitori sau agenți economici în Delta.” Spune Simona Suman, Executive Creative Director MRM România.

Lansarea scurtmetrajului a avut loc în prima zi a Festivalului Internațional de Film Independent Anonimul, care s-a desfășurat la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, și urmează să fie înscris în competițiilor mai multor festivaluri internațional de film. Delta Dunării (3446 km²), aflată în mare parte în Dobrogea, România și parțial în Ucraina, este a doua ca mărime și cea mai bine conservată dintre deltele europene. Delta Dunării a intrat în patrimoniul mondial al UNESCO în 1991, fiind clasificată ca rezervație a biosferei la nivel național în România și ca parc național în taxonomia internațională a IUCN. Fauna deltei este una bogată și variată în specii de mamifere, păsări, reptile, amfibieni, pești, crustacee, melci, moluște și insecte; dintre care unele protejate prin aceeași Directivă a Consiliului European (anexa I-a) 92/43/CE (privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică) sau aflate pe lista roșie a IUCN. Parcul național adăpostește și asigură condiții de hrană și cuibărire mai multor păsări migratoare, de pasaj sau sedentare protejate la nivel european și enumerate în anexa I-a a Directivei CE 2009/147/CE din 30 noiembrie 2009, privind conservarea păsărilor sălbatice.

Filmul poate fi vizionat aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel