Mecanismul Antikythera: Decizia arheologilor legat de misterul „calculatorului" vechi de 2.000 de ani

Misterele celui mai ciudat artefact, un "calculator" vechi de 2.000 de ani, descoperit secolul trecut în Marea Egee, suscită în continuare interesul arheologilor, care au decis să pornească într-o nouă expediție cu speranța că vor găsi noi piese sau bucăți din ciudatul mecanism.

Arheologii susțin că „Mecanismul Antikythera", recuperat în 1900-1901 de pe epava unei corăbii romane, în Marea Egee, lângă insula grecească Antikithera, este un calculator vechi de cel puţin 2.000 de ani.

Se crede că acest dispozitiv complex, păstrat în prezent la Muzeul Național de Arheologie din Atena, era folosit de vechii greci pentru a calcula mișcarea stelelor și a planetelor. Mecanismul este compus din cel puțin 30 de rotițe diferite de bronz, găzduit într-un cadru de lemn, decorată cu cel puțin 2.000 de caractere, scrie iflscience.com, potrivit descoperă.ro.

Istora acestui "calculator" este învăluită în mister. Nu este clar cum a ajuns acest dispozitiv complicat în mâinile romanilor, însă unii consideră că mecanismul făcea parte probabil din dota unei femei bogate care urma să se căsătorească la Roma și care se afla pe corabia scufundată, potrivit datării cu carbon, în jurul anului 60 Î.Hr.

Dornici de a afla mai multe despre acest artfefact antic enigmatic, cercetătorii se întorc la epavă pentru a o cerceta, timp de o lună, mai în detaliu cu ajutorul unui exocostum, care le permite să se scufunde la peste 150 de metri adâncime. Ei vor folosi în prealabil şi un robot pentru cartografierea epavei şi a fundului mării din  zonă, mai ales că cercetătorii sunt convinși că în apropierea epavei pe care s-a găsit mecanismul mai există o a doua corabie scufundată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel