Tradiții în Săptămâna Mare. De ce nu e bine să muncești în Marțea seacă

Pixabay
Pixabay

Marțea seacă este reminescența unei sărbători păgâne, deschizând șirul a 7 sau 9 marți rele. Tradiția cere ca în această zi să nu se muncească, pentru ca ogorul și laptele vitelor să nu sece.

În cursul săptămânii mari s-au păstrat o serie de obiceiuri păgâne, care s-au suprapus. Marțea din Săptămâna mare mai este numită și marțea seacă și pornește șirul de 7 sau 9 marți rele. În aceste zile tradiția cere ca în gospodării să nu se muncească. 

„În aceste zile are loc o sacralizare a spaţiului și a timpului. Casa, gospodăria, grădina sunt primenite şi împodobite în perioada pre-pascală, pentru a se încărca, în Duminica Învierii, cu noi valenţe spirituale. Calendarele populare se află din nou sub semnul creștinismului folcloric, dominat de sincretismul de netăgăduit al elementelor creștine și precreștine.

Săptămâna mare și reminescențele păgâne

Sunt șapte zile cosmice în care timpul se degradează progresiv, se întorc acasă sufletele morţilor, se închide Raiul iar Mântuitorul este trădat, chinuit şi ucis. După trei zile de haos şi întuneric, în care omenirea rămâne fără protecţie divină, se înfăptuiește miracolul Învierii Domnului, urmat de actele de purificare din Săptămâna Luminată.

În toată această perioadă se fac sacrificii animale, se prepară alimente rituale, se aprind lumini, se crede că animalele vorbesc și comorile ard. Țăranii îi spun Săptămâna Mare și respectă toate cutumele impuse de cel mai intens timp festiv de peste an.Săptămâna a început cu LUNEA MARE, urmată astăzi de MARȚEA SEACĂ, deschizătoare a unei adevărate serii de șapte/nouă marți „rele”, cunoscute sub denumirea de „Oloagele”.

Zile sărbătorite prin nelucrare

În aceste zile, celebrate prin nelucrare ca să nu „sece” laptele și grânele, se practica scalda rituală pentru a „seca” toate bolile. Ceea ce se cunoaște mai puțin este faptul că, la fel ca în cazul tuturor sărbătorilor de la noi, miracolul Învierii lui Iisus Hristos s-a suprapus peste rituri străvechi de renaştere şi reînviere, provocate de explozia de lumină şi viaţă din anotimpul cald. Momentul Pascal celebrează deopotrivă misterul creştin al Învierii Mântuitorului, precum şi pe cel al regenerării naturii odată cu primăvara”, a scris etnologul Iulia Gorneanu pe pagina sa de Facebook. 

SĂPTĂMÂNA MARE - MARȚEA SEACĂ. POST ȘI PRACTICI MAGICE În aceste zile are loc o sacralizare a spaţiului și a...

Posted by Iulia Gorneanu - autor on Tuesday, 27 April 2021

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel