Marilen Pirtea (PNL) anunță APOCALIPSA BUGETARĂ

Marilen Pirtea
Marilen Pirtea

La final de guvernare PSD Dragnea-Dăncilă, România a ajuns ineficientă fiscal, pe penultimul loc al clasamentului european, conform deputatului liberal Marilen Pirtea.

 

“Datele publice demonstrează fără dubii că fiscalitatea din România, în perioada Dragnea-Dăncilă, a fost în starea cea mai proastă din Europa și cea mai instabilă din lumea civilizată.  Toate modificările fiscale ce au fost aduse s-au efectuat într-o manieră decuplată de la realitățile și nevoile economiei”, remarcă deputatul liberal Marilen Pirtea, vicepreședintele Camerei Deputaților.

La sfârșitul a aproape 3 ani de guvernare haotică a PSD, starea finanțelor publice este critică, mai ales prin efectul celor patru deficiențe de sistem, care au indus turbulențe fiscale:

1. Colectare foarte, foarte slabă, cu o ponderea a impozitelor și taxelor (inclusiv contribuții sociale) în PIB de doar 25%. Suntem pe penultimul loc în Uniunea Europeană, înaintea Irlandei (care este însă un cvasiparadis fiscal). 

2. România înregistrează una din cele mai scăzute ponderi ale veniturilor fiscale (inclusiv contribuții sociale) în PIB, din Uniunea Europeană.

 

Bulgaria spre exemplu ajunge la 30% colectare din PIB a impozitelor și taxelor (inclusiv contribuții sociale), Polonia 34%, Cehia ajunge la 35% din PIB, Ungaria la 38%, Croația la 38%.

Pentru fiecare punct procentual din PIB pe care îl colectăm suplimentar, discutăm despre un plus de venituri bugetare de 10 miliarde lei. Așadar, cu o colectare de 30% din PIB pe venituri fiscale (inclusiv contribuții sociale), echivalând cu un plus de 50 de miliarde de lei în plus, am rezolva absolut toate constrângerile bugetare prezente.

Ponderea cheltuielilor cu salariile și pensiile în venituri fiscale a ajuns la 82%, cea mai ridicată pondere din 2009, când deja eram în criză.

Ponderea cheltuielilor permanente în veniturile fiscale a crescut peste nivelurile de dinaintea crizei din 2009.

 

 

Este absolut necesară creșterea eficienței colectării, în primul rând printr-o eficientizare si profesionalizare a colectării. Prin oameni profesioniști și prin informatizarea ANAF, pot fi crescute veniturile cu cinci puncte procentuale din PIB, în următorul ciclu electoral, adică până în 2024.

3. Construcția bugetară nu a pus accentul pe investiții, cheltuielile de capital, adică investițiile, fiind prevăzute în bugetul realizat până acum de Dragnea și Vâlcov la doar 2,5% puncte procentuale în PIB.

4. Lipsa predictibilității legislative, mai ales pe parcursul ultimilor 3 ani, când PSD a provocat oadevarată  catastrofă legislativă în toate domeniile, în cel economic cu prediclecție (cazul OUG114 este relevant aici).

„Viitoarea guvernare va intra în logica recuperării acestor dezechilibre și, cu răbdare și perseverență, va readuce fiscalitatea în tendință ascendentă”, conchide deputatul liberal Marilen Pirtea, într-un comunicat de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel