Lovitură grea pentru proiectul de gazoduct Nabucco

Proiectul Compania germană RWE este pe punctul de a se retrage din proiectul Nabucco şi ar putea vinde participaţia deţinută în consorţiul care urmează să construiască gazoductul, către grupul austriac OMV, potrivit canalului rus de televiziune Vesti-24.

Proiectul Nabucco are drept scop diversificarea surselor de aprovizionare cu energie prin construirea unui gazoduct care să ocolească Rusia, principala furnizoare. Deși lucrările de construcție ar fi trebuit să înceapă în 2011, progrese semnificative în realizarea Nabucco nu au fost făcute. Vocile critice la adresa proiectului menţionează costurile prea ridicate, care oficial sunt estimate la 9,7 miliarde de euro, însă, în realitate, s-ar ridica la 15 miliarde de euro. Totuşi, obstacolul major în calea Nabucco a fost până în prezent identificarea unui furnizor care să fie capabil să asigure cu suficiente gaze conducta. Principalii furnizori de gaze pentru proiect sunt Azerbaidjan și Turkmenistan. În cazul Turkmenistanului, problema este tranzitul pe sub Marea Caspică, în condițiile în care chestiunea granițelor maritime rămâne o problemă nerezolvată în zonă, iar pentru rezolvarea acesteia este nevoie de acordul Rusiei.

În afară de RWE, acţionari consorțiului Nabucco sunt companiile OMV (Austria), MOL (Ungaria), Botas (Turcia), BEH (Bulgaria), Transgaz (România). Fiecare dintre acţionari deţine aproximativ 16,67%. Acţiunile RWE ar putea fi achiziţionate de OMV, după cum a relatat Financial Times. Astfel, Germania s-ar putea alătura gazoductului South Stream.

Pentru a contracara proiectul, Rusia a demarat un proiect concurent, South Stream, în care a încercat să atragă inclusiv o parte dintre partenerii Nabucco. Capacitatea maximă a conductei este similară cu cea a Nabucco, de aproximativ 31 miliarde de metri cubi, cu posibilitatea creșterii capacității la 63 miliarde de metri cubi ulterior.  Acționari sunt grupul rus Gazprom și ENI, din Italia.

Bulgaria a semnat pe 29 noiembrie două acorduri cu Gazprom: acordul de participare la gazoductul South Stream și acordul privind livrările de gaze naturale după 2013, potrivit Sofia News Agency. Premierul bulgar Boiko Borisov a declarat că acordul dintre compania de stat Bulgargaz şi Gazprom va fi semnat pe o perioadă de şase ani. Acesta va fi prelungit cu patru ani dacă Bulgaria nu va reuşi să producă destul gaz pe cont propriu. După semnarea deciziei finale de investiţii, Bulgaria va primi o reducere de 11% din preţul gazelor naturale livrate în perioada între 1 aprilie şi 31 decembrie anul acesta. Totodată, construcţia gazoductului va demara mai devreme decât era program - în luna decembrie a acestui an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel