Comisia Națională a României pentru UNESCO, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, a deschis, miercuri, 23 august, ediția pilot a Academiei UNESCO a Tinerelor Femei, la care au fost invitaţi să participe tineri din peste 10 state europene.
Manifestarea face parte din proiectul UNESCO’s Academy of Young Women - The fight against Xenophobia, Extremism and Aggression, propus de Comisia Națională a României pentru UNESCO în august 2016 la Paris şi declarat eligibil pentru implementare în România, în 2017.
În deschiderea lucrărilor, președintele Institutului Cultural Român, doamna Liliana Țuroiu, a declarat: „Să vorbești astăzi, în incinta Institutului Cultural Român, despre violență, pare o idee cel puțin atipică. Cultura și violența nu au nimic în comun. Nu se plac. Se resping. Și totuși, despre asta vorbim. Pentru că violența există, faptele și cifrele o atestă, din păcate, și nouă ne trebuie soluții la această problemă. Prima condiție este identificarea problemei, apoi definirea și conștientizarea ei în mediile cele mai diverse. Da - mass-media este de ajutor, da – liderii de opinie vor fi mereu alături de cauze de acest tip, și mai ales da – cultura trebuie să fie o punte prin care violența să fie înlocuită de frumos, discriminarea să lase locul colaborării. Ar putea să pară o simplă fantezie, dar la ICR aceasta este, în fiecare zi, o realitate palpabilă”.
E. S. doamna Michèle Ramis, ambasadorul Republicii Franceze în România, a evidențiat că este foarte bucuroasă să participe la deschiderea Academiei UNESCO a Tinerelor Femei. „Lupta împotriva extremismului, a xenofobiei și a agresiunii e o temă esențială a luptei pentru egalitatea femeilor. În ultimii ani, s-au făcut progrese pentru drepturile civice, profesionale, sexuale ale femeilor. Din punct de vedere juridic, se poate spune că femeile sunt egale bărbaților, dar există un decalaj în transpunerea în practică a acestei legi. Obligațiile familiale sunt o piedică, adesea, pentru cariera femeii, care nu își poate exersa întotdeauna drepturile legale din cauza presiunilor morale. Din păcate, violența domestică a continuat să existe în anumite locuri din lume. Trebuie să avem în vedere schimbarea unui vechi model din societate în care bărbatul are întâietate în fața femeii“. În continuare, ambasadoarea Republicii Franceze a spus că țara sa luptă, alături de UNESCO, pentru combaterea violenței domestice și pentru implementarea depturilor femeii, subliniind că acestea sunt obiective primordiale.
Domnul Ani Matei, secretarul General al CNR UNESCO, a punctat că evenimentul la care a participat se înscrie în preocupările actuale ale UNESCO: „Sintagma de „academie” dorește să confere acestui eveniment atributele de perenitate, de continuitate și consecvență pentru promovarea luptei globale împotriva xenofobiei, extremismului și violenței față de femei în general și față de femeile tinere în special. Un asemenea obiectiv își are rădăcini în acțiuni ale UNESCO care datează de mai multe decenii”.
Secretarul de stat în Ministerul Afacerior Externe pentru afaceri bilaterale globale, doamna Monica Gheorghiță, s-a referit în timpul alocuțiunii sale la tematica Academiei din perspectiva obiectivelor pentru dezvoltare durabilă adoptate la nivelul ONU și a desemnării anului 2017, la nivel UE, ca an dedicat eliminării violenței îndreptate împotriva femeilor. Secretarul de stat a subliniat importanța educației ca mijloc de promovare a unei culturi a păcii, toleranței și diversității și ca instrument de promovare a drepturilor omului și egalității de gen.
Doamna Daniela Popescu, coordonatorul proiectului din partea Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, a prezentat câteva date statistice îngrijorătoare privind discrepanțele dintre femei și bărbați în societate, arătând că „în lumea contemporană, problematica discriminării de gen, alături de repercusiunile acesteia resimțite în special la nivelul tinerilor, sunt considerate priorități globale. Egalitatea de gen a devenit al cincilea obiectiv de dezvoltare durabilă. În acest context, Academia UNESCO a Tinerelor Femei intenționează să fie un manifest de durată, care să contribuie la consolidarea rolului femeii într-o lume dreaptă în care trebuie construit conceptul de egalitate de gen“.
De altfel, în discursurile lor, și doamna Maria-Ekaterini Papachristopoulou-Tzitzikosta, președintele Comisiei Naționale a Republicii Elene pentru UNESCO, doamna Monalisa Cîrstea, secretar general la Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați în Ministerul Muncii și Justiției Sociale, au subliniat, preocuparea instituțiilor pe care le reprezintă pentru promovarea drepturilor omului și a luptei globale împotriva xenofobiei, extremismului și violenței față de femei. La evenimentul găzduit de ICR au mai fost prezenți E. S. domnul Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova în România, alți membri ai corpului diplomatic acreditat la București din Israel, Grecia, Serbia, Italia, numeroase personalități artistice și culturale.
Toți invitații au apreciat lucrările de design contemporan expuse de artista Carmen Emanuela Popa. Expozitia 56 Route este un manifest feminist, care denunță agresiunea sub cele mai diverse forme, intoleranța și violarea intimității afective. Proiectul 56 Route va fi itinerant, aducand în prim plan obiectul vestimentar - o metamorfoză conceptuala a ideilor promovate de UNESCO. Expoziția va fi deschisă până pe 8 septembrie 2017 la sediul ICR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu