La nivel global, tranzacţiile din sectorul energetic şi al utilităţilor ating un maxim al ultimilor patru ani în al doilea trimestru 2014

[] []

07 aug 2014 / 10:58
Salveaza PDF Comentarii

Dinamica tranzacţiilor din sectorul energetic şi al utilităţilor a cunoscut un vârf în trimestrul al doilea 2014, cu 128 tranzacţii închise, totalizând o valoare de 58,1 miliarde USD. Trimestrul a fost dominat de mega-tranzacţii, 12 dintre acestea depăşind valoarea de 1 miliard USD fiecare, topul fiind condus de fuziunile dintre corporaţii americane, procesul de privatizare din Turcia şi procesul de consolidare din segmentul generării de energie în Rusia, conform raportului trimestrial Power transactions and trends, publicat de către EY.

Dinamica tranzacţiilor din sectorul energetic şi al utilităţilor a cunoscut un vârf în trimestrul al doilea 2014, cu 128 tranzacţii închise, totalizând o valoare de 58,1 miliarde USD. Trimestrul a fost dominat de mega-tranzacţii, 12 dintre acestea depăşind valoarea de 1 miliard USD fiecare, topul fiind condus de fuziunile dintre corporaţii americane, procesul de privatizare din Turcia şi procesul de consolidare din segmentul generării de energie în Rusia, conform raportului trimestrial Power transactions and trends, publicat de către EY.

 

Autorităţile guvernamentale accelerează programele de privatizare 

Autorităţile guvernamentale din diferite zone geografice sunt interesate să investească în creşterea infrastructurilor energetice, dar nu înainte de a-şi consolida balanţele financiare. Ca efect, acest fapt va genera creşteri ale vânzărilor de active în sectorul energetic şi al utilităţilor.

Condiţiile economice dificile din Uniunea Europeană au generat, în ultimii doi ani, oferte de vânzare de active deţinute de state. Tranzacţiile potenţiale rezultate se aşteaptă să genereze oportunităţi pentru investitori din afara Europei, de exemplu din China şi Australia. Turcia urmează şi ea calea privatizărilor, iar activitatea considerabilă din zona fuziunilor şi achiziţiilor din trimestrul al doilea al acestui an a condus la tranzacţii de 4 miliarde USD cu active de generare. Reformele din China realizate prin privatizare au dus la perspectiva transferului prin tranzacţii a unui număr mare de proiecte naţionale de la guvernul chinez către investitori privaţi. Pentru investitorii străini, însă, competiţia directă cu cumpărătorii de pe piaţa locală se va dovedi o adevărată provocare şi, de aceea, alianţele cu jucătorii locali vor avea cele mai mari şanse de succes.

 

Creşteri ale nivelurilor de activitate în cea mai mare parte a pieţei globale de energie şi utilităţi 

Nivelul de tranzacţii din America de Nord a atins un record al ultimilor cinci ani în trimestrul al doilea 2014, ajungând la o valoare de 35,5 miliarde USD, ceea ce reprezintă o creştere semnificativă faţă de valoarea de 6,46 miliarde dolari înregistrată în primul trimestru. Creşterea s-a datorat în cea mai mare parte mega-fuziunilor de pe piaţa Statelor Unite, şase dintre ele depăşind ca valoare 1 miliard USD. Nivelul de activitate a cunoscut un vârf şi în Asia-Pacific, cu 38 de tranzacţii în trimestrul al doilea, în creştere faţă de cele 21 de tranzacţii din primul trimestru, în vreme ce valoarea tranzacţiilor s-a dublat, atingând 7,9 miliarde USD. Consolidările de pe piaţa chineză au reprezentat jumătate din activitatea legată de fuziuni şi achiziţii din regiune.

Prin contrast, Europa a înregistrat o dinamică negativă a activităţii de tranzacţionare. În vreme ce numărul de tranzacţii a rămas constant în regiune, valoarea lor a scăzut cu 29%, atingând 12,4 miliarde USD, faţă de cele 17,4 miliarde USD înregistrate în trimestrul unu.

Matt Rennie, Global Transactions Power & Utilities Leader în cadrul EY, comentează: "Pe măsură ce acest sector se transformă într-o industrie a serviciilor în cadrul căreia informaţia joacă rolul de conducere, inovaţiile, noile tehnologii şi noii intraţi pe piaţă vor deveni elementele cheie luate în calcul la şedinţele de analiză a activităţii din cadrul companiilor. Ne aşteptăm ca evoluţiile de natură disruptivă şi consolidările pe scară largă din acest sector să întărească un an care promite a fi unul extrem de pozitiv pentru domeniul energetic şi al utilităţilor."

 

Nivelul de activitate va rămâne crescut şi în viitor

În mai multe zone geografice se desfăşoară procese de reformă a pieţei şi de separare a activelor de distribuţie şi furnizare, pe măsură ce tot mai multe autorităţi de reglementare încearcă să reducă nivelurile de ineficienţă, în vreme ce guvernele caută surse noi de capital pentru finanţarea dezvoltării infrastructurii. Ca atare, perspectiva pentru tranzacţiile din acest domeniu continuă să rămână pozitivă pe perioada următoarelor şase luni şi ne putem aştepta să vedem şi alte tranzacţii de peste un miliard de dolari pe piaţa americană, pe măsura intensificării presiunii de consolidare. 

“În sectorul energiei electrice sunt posibile tranzacţii semnificative în perioada următoare.

Poate România ar trebui să pregătească o legislaţie care să permită entităţilor controlate de stat să participe în astfel de tranzacţii, atât în domeniul energiei convenţionale cât şi al energiilor regenerabile. Investiţiile în infrastructura de transport rămân o prioritate absolută atât în domeniul energiei electrice cât şi al gazelor naturale,” a comentat Valeriu Binig, Partener, Energy Industry Leader, EY România.

  

Despre raportul Power transactions and trends

Analiza şi perspectivele prezentate în cadrul raportului Power transactions and trends se bazează pe comunicatele cu date financiare publicate la nivel global şi pe datele mergermarket, precum şi pe datele furnizate de firmele membre ale EY din 2012 şi până în 2014.

Raportul acoperă domeniile de generare, reţelele dedistribuţie şi transport de energie electrică; transport şi distribuţie de gaze; transport şi distribuţie de apă şi companiile de energie regenerabilă. Activitatea şi valorile legate de tranzacţii în acest domeniu pot varia uşor în funcţie de momentul final de colectare şi analiză a datelor efectuate de către EY.


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24