ISIS, la porțile Europei

Așa numita Primăvară arabă din 2011, care s-a desfășurat cu concursul SUA și al Uniunii Europene, unde dictatorii laici trebuiau înlocuiți cu democrații tinere, nu a făcut decât ca situația din regiune să fie comparată cu ce s-a întâmplat în Europa de Est în 1989. Primăvara arabă s-a oprit în Siria, iar Bashar al Assad a decis să lupte cu fundamentaliștii. În acest context, Europa s-a confruntat cu un val de emigranți, iar întrebarea care se pune este dacă asistăm la o invazie ISIS. Din nefericire, nu doar România, ci și Europa este total nepregătită să facă față unei invazii din Orientul Mijlociu.

Amănunte, în editorialul scris de Bogdan Chirieac pentru DCNews:

ISIS, la porțile Europei

Zeci de mii de emigranți traversează săptămânal Marea Mediterană. Mii și mii de oameni se îneacă. Cei mai mulți însă reușesc să ajungă în Europa. Urmează un peripluu terestru, având ca destinație finală țările dezvoltate din Vestul și Nordul Europei. Cum este posibil așa ceva? Ce anume a determinat un asemenea exod? Adevărul este că nimeni nu are astăzi un răspuns.

Așa numita "Primăvară arabă" s-a desfășurat în 2011 cu largul concurs al Statelor Unite și al Uniunii Europene. Dictatorii laici din zonă trebuiau înlocuiți de tinere democrații. Presa americană compara situația din regiune cu ceea ce s-a întâmplat în Europa de Est în 1989. Asa cum a afirmat fostul director al CIA, de curând, a fost o mare eroare. Dictatorii au fost înlocuiți de fundamentaliști islamici. În Orientul Mijlociu a luat ființă, a ocupat teritorii și si-a desfășurat administrația una dintre cele mai cumplite mișcări teroriste pe care le-a cunoscut umanitatea: Statul Islamic din Irak și Siria, așa-numitul ISIS.

"Primăvara arabă" s-a oprit în Siria. Bashar al Assad s-a hotărât să reziste. Luptele între fundamentaliști și dictator au distrus una dintre cele mai vechi civilizații de pe planetă. Palmira este un exemplu elocvent. Execuțiile filmate ale ISIS au îngrozit planeta. Răspunsul Occidentului a fost până în prezent nesemnificativ. În Orientul Mijlociu, ISIS se întărește continuu.

Fără ca războiul din Siria să fi cunoscut o fază acută în ultimele luni, Europa s-a confruntat cu valul acesta uriaș de emigranți. Se spune că traversarea Mediteranei costă 2.000 de dolari de persoană. Cu siguranță, majoritatea celor pe care-i vedem la buletinele de știri nu au acești bani. Deci, altcineva îi finanțează. Întrebarea care se pune este: asistăm la o invazie a ISIS în Europa? Câți dintre cei refugiați, bărbați, femei, copii sunt în realitate militanți ISIS, persoane cu creierul spălat, al căror singur obiectiv este crima?" Acum două zile, o fetiță de 11 ani din Nigeria s-a aruncat în aer într-un terminal de autobuze. A luat cu ea 30 de oameni, civili nevinovați.

Din nefericire, nu doar România, ci întrega Europă pare total nepregătită să facă față invaziei venite din Orientul Mijlociu. Cu ani în urmă, la seminariile NATO, lumea discuta despre această amenințare de tip nou. S-a vorbit mult, nu s-a întreprins nimic, iar acum statele sunt neputincioase - cu puști, tancuri și avioane la frontieră - în fața oamenilor ce vin către ei cu mâinile goale sau purtându-și copiii în brațe. Soluția pompieristică este repartizarea emigranților tuturor țărilor membre UE. Nu există un cadou mai mare pentru ISIS. Nimeni nu discută serios despre intervenția politică și militară în Orientul Mijlociu, pentru ca Siria și Irakul să-și recapete teritoriile ocupate, pentru ca fluxul de emigranți să fie oprit.

Uniunea Europeană nu a putut rezolva cu adevărat criza din Grecia, nu are mari succese în aducerea Estului la nivelul Vestului, deciziile politice majore sunt anevoioase și difuze. Niciodată însă Uniunea Europeană nu s-a confruntat cu o amenințare mai mare decât se întâmplă acum: un million de refugiați musulmani, întinși ca un covor de-a lungul și de-a latul continentului. Dacă între ei nu ar exista, prin absurd, nici un militant ISIS și tot ar fi o provocare culturală pe care Europa nu va reuși să o câștige.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel