Iohannis: Am convenit cu preşedintele Letoniei să intensificăm cooperarea în domenii ca cercetarea, noile tehnologii, educaţia şi securitatea energetică

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că a convenit cu omologul leton, Egils Levits, intensificarea cooperării sectoriale în domenii ca cercetarea şi inovarea, noile tehnologii, educaţia şi securitatea energetică, arătând că de la 1 mai 2023 vor fi reluate zborurile directe între Riga şi Bucureşti.

'În discuţiile de astăzi, am convenit cu domnul preşedinte să intensificăm cooperarea sectorială în domenii precum cercetarea şi inovarea, noile tehnologii, educaţia şi, desigur, securitatea energetică. Relaţiile noastre bilaterale vor fi mai strânse şi datorită schimburilor comerciale aflate în creştere şi reluării zborurilor directe regulate între Riga şi Bucureşti, începând cu 1 mai 2023', a spus şeful statului, după întrevederea cu omologul leton, Egils Levits.

Preşedintele Iohannis a afirmat că relaţiile bilaterale cu Letonia sunt excelente şi că l-a anunţat pe omologul leton despre decizia de a deschide Ambasada României la Riga.

'Este o dovadă a importanţei deosebite pe care o acordăm relaţiei cu Letonia, dorinţei de a aprofunda cooperarea bilaterală, precum şi coordonarea noastră în cadrul Uniunii Europene, al NATO, al formatelor regionale şi multilaterale', a adăugat Iohannis. El i-a mulţumit omologului leton pentru susţinerea constantă a obiectivelor României de aderare la Spaţiul Schengen, respectiv la OCDE.

'Am decis să aprofundăm coordonarea în cadrul Uniunii Europene, având în vedere faptul că poziţiile noastre pe principalele dosare europene, pe care le-am discutat în detaliu, sunt foarte apropiate', a menţionat Iohannis.

Discuţiile au vizat şi criza energetică, context în care şeful statului a subliniat importanţa coordonării apropiate pe temele de interes comun în plan european, în special în ceea ce priveşte securitatea aprovizionării şi reducerea preţurilor. De asemenea, au fost abordate oportunităţile de cooperare în contextul tranziţiei energetice. Iohannis a prezentat preşedintelui leton măsurile de sprijin ale României pentru Republica Moldova.

El a indicat că România şi Letonia sunt angajate în avansarea procesului de extindere a Uniunii Europene. 'Am reafirmat sprijinul pentru viitorul european al Balcanilor de Vest, precum şi pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei, pe baza meritelor proprii', a spus Iohannis.

Cei doi oficiali au discutat şi despre situaţia din Ucraina, context în care au fost salutate acţiunile hotărâte ale comunităţii europene şi euroatlantice pentru creşterea presiunii asupra Kremlinului, inclusiv prin noi sancţiuni.

'Am reconfirmat, de asemenea, participarea României, în 2023, la misiunea de poliţie aeriană a NATO în statele baltice', a mai spus Iohannis. Oficialul leton a salutat decizia României de a participa la misiunea de poliţie aeriană NATO în ţările baltice în 2023.

'Aş dori să mulţumesc României pentru decizia sa de a deschide o ambasadă în Riga. Este o decizie foarte importantă pentru relaţiile bilaterale şi este un prilej să întărim aceste relaţii la un nivel practic, la un nivel politic, pentru a întări din nou poziţiile noastre comune în mai multe domenii', a mai spus Egils Levits. Preşedintele Klaus Iohannis efectuează miercuri o vizită oficială în Letonia. Joi, şeful statului va începe o vizită oficială în Lituania. 

Vezi și - Iohannis, despre amânarea intrării României în Schengen: S-a vehiculat 8 decembrie ca un termen final, ceea ce nu este

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel