Indicatorul de Încredere Macroeconomică, evoluţie optimistă

Indicatorul de Încredere Macroeconomică este în creştere uşoară în luna aprilie.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a crescut uşor în aprilie faţă de luna anterioară, cu 1,9 puncte, până la valoarea de 49,5 puncte, însă, comparativ cu luna similară a anului anterior, a scăzut cu 11,3 puncte, informează, luni, un comunicat al asociaţiei profesioniştilor în investiţii.

Potrivit sursei citate, această evoluţie s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului.

Astfel, în aprilie 2018, Indicatorul condiţiilor curente a crescut faţă de luna anterioară cu 2,2 puncte, până la valoarea de 66,4 puncte. Raportat la luna similară din 2017, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 9,6 puncte.

Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 1,7 puncte, până la valoarea de 41,4 puncte, însă acesta a scăzut cu 12,1 puncte comparativ cu aprilie 2017.

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, aproximativ 80% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7106 (valoarea mediană 4,7000), în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7540 (valoarea mediană 4.7300).

De asemenea, rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (aprilie 2019/aprilie 2018) a înregistrat o valoare medie de 4,55% (valoarea mediană înregistrată este 4,50%).

"Sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă (faţă de valorile actuale) la leu, atât pentru scadenţele pe termen scurt (trei luni), cât şi pentru cele pe termen mediu (5 ani), 96% şi, respectiv, 92% dintre participanţii la sondaj anticipând această evoluţie. Astfel, rata medie a ROBOR cu scadenţa de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,20% (valoarea mediană 3,00%), iar randamentul obligaţiunilor suverane denominate în lei cu scadenţa de 5 ani este de 4,84% (valoarea mediană 4,80%). Ca urmare, pentru scadenţele pe termen scurt, sunt anticipate dobânzi real negative", afirmă CFA România.

[citeste si]

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat de CFA România în luna mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat Indicatorul include şi întrebări referitoare la evaluarea condiţiilor curente macroeconomice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel