ROBOR, prognoza la trei luni. Cursul mediu leu-euro pe 12 luni. Indicator CFA

Sebastian Florea / 19 Martie 2018 / 20:53 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Analiştii CFA România au publicat valoarea ratei medie a ROBOR la trei luni, dat şi a cursului mediu lei/euro pentru următoarele 12 luni.

Analiştii CFA România anticipează, pentru următoarele 12 luni, o rată medie a ROBOR, cu scadenţa la trei luni, de 3,13%, un curs de schimb de 4,7651 lei pentru un euro şi o rată a inflaţiei în creştere, reiese din Indicatorul de Încredere Macroeconomică pentru februarie 2018, publicat luni seară.

Potrivit documentului, la nivelul lunii februarie, Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică s-a majorat cu 0,7 puncte, până la valoarea de 46,7 puncte, în timp ce indicatorul condiţiilor curente a crescut cu 9,9 puncte, până la 67,1 puncte. De asemenea, indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 3,8 puncte, la 36,6 puncte.

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, peste 81% dintre analiştii CFA România estimează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală. Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de şase luni este de 4,7021 lei pentru un euro, iar pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7651 lei.

Rata inflaţiei se va majora

Peste 84% dintre participanţii la cercetarea CFA România sunt de părere că rata inflaţiei se va majora în următoarele 12 luni. La momentul realizării sondajului, rata inflaţiei avea o valoare de 4,32%. În acelaşi timp, 96% dintre analişti consideră că ratele de dobândă la leu pentru scadenţa la trei luni se vor majora.

Rata medie a ROBOR cu scadenţa la trei luni anticipată peste 12 luni este de 3,13%, iar randamentul obligaţiunilor suverane denonimate în lei cu scadenţă la 5 ani este de 4,60%. În acest context, pentru scadenţele pe termen scurt, CFA România anticipează dobânzi negative. Potrivit datelor publicate, luni, de Banca Naţională a României, ROBOR la 3 luni era la 2,03%.

[citeste si]

CFA România menţionează că, începând cu luna februarie a acestui an, în cadrul sondajului au fost adăugate două noi întrebări, referitoare la cum este considerat preţul acţiunilor listate pe Bursa de Valori Bucureşti, respectiv cum este considerat preţul activelor imobiliare din oraşele din România. În ceea ce priveşte prima întrebare, conform răspunsurilor, nu există o opinie clară, în timp ce la a doua întrebare aproximativ 55% dintre participanţi sunt de părere că activele imobiliare sunt supra-evaluate.

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat de CFA România în luna mai 2011, reprezentând un indicator prin care doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25