Iaşi: Biblioteci din cinci comune, dotate cu kit-uri de astronomie, printr-un proiect finanţat de AFCN

Biblioteca Judeţeană 'Gh. Asachi' Iaşi implementează, în perioada iulie - octombrie 2019, proiectul 'Constelaţia bibliotecilor', prin care vor fi înfiinţate şi dotate cluburi de astronomie în cinci biblioteci ale unor localităţi din judeţul Iaşi, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit comunicatului transmis de Biblioteca Judeţeană, cele cinci cluburi de astronomie vor funcţiona în comunele Deleni, Cepleniţa, Erbiceni, Belceşti şi Şipote, care au fost selectate în baza evaluării activităţii acestora de către Comisia de coordonare şi îndrumare metodică din cadrul Bibliotecii Judeţene 'Gh. Asachi' Iaşi.

'În cadrul proiectului vor fi achiziţionate cinci kit-uri de astronomie (telescoape şi accesorii care vor rămâne celor cinci biblioteci), se vor desfăşura cursuri de iniţiere în domeniu pentru bibliotecarii implicaţi, vor avea loc ateliere de cunoaştere şi manevrare a echipamentelor specifice, de realizare în condiţii optime a observaţiilor astronomice şi de obţinere şi prelucrare a astrofotografiilor lunare şi planetare. Una dintre activităţile notabile ale proiectului este tabăra de astronomie, coordonată de aplicant şi organizată în cele cinci biblioteci rurale amintite.

De asemenea, vor fi distribuite materiale de promovare şi informare a beneficiilor pe care le are astronomia în educaţia şi dezvoltarea personalităţii populaţiei şcolare din mediul rural şi nu numai. Prin iniţierea în astronomie şi cu resurse relativ minime (un telescop, o hartă stelară sau un binoclu de astronomie), un bibliotecar poate aduna laolaltă o familie sau o mare parte a comunităţii, în contextul în care, în mediul rural, posibilităţile de petrecere a timpului liber este limitat, oferta culturală tinzând spre zero', se precizează în comunicat.

Proiectul 'Constelaţia bibliotecilor' este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), valoarea totală a proiectului fiind de 63.536 lei, din care 56.536 lei reprezintă finanţarea nerambursabilă din partea AFCN şi 7.000 lei este contribuţia proprie a Bibliotecii Judeţene 'Gh. Asachi' Iaşi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel