Guvernul Cioloș lovește partidele la banii din campanie

Guvernul condus de Dacian Cioloș a stabilit normele de control cu privire la banii primiți de partide în campaniile electorale. 

Andreea Sava a arătat, în emisiunea "100 de minute" cu Alessandra Stoicescu, de la Antena 3, că Guvernul a stabilit că toate sursele de venit trebuie să fie înregistrate și evidențiate în contabilitatea partidelor. Totodată, partidele trebuie să facă mențiuni obligatorii cu privire la identitatea donatorilor, pentru a putea fi identificați. Tot cu privire la donatori, normele stabilesc că partidele sunt obligate să verifice identitatea lor. 

Prin normele de control pentru banii din campanii electorale, Guvernul introduce formularul de înregistrare a donatorilor, unde sunt înregistrate și donațiile confidențiale, care, însă, nu vor fi publicate în Monitorul Oficial și pe AEP. Înregistrarea donațiilor o fac doar mandatarii partidelor, înscriși la AEP. 

Potrivit informațiilor citate de Andreea Sava, legea introduce subvențiile pentru partide. Subvenția  este majorată în funcție de numărul de mandate obținute de femei și numărul de mandate obținute. 

Legea face și un control al cheltuielilor: se vor derula doar prin virament din conturi bancare deschise expres pentru campanie. 

Guvernul stabilește și cheltuielile permise și limitele: 

(w670)

(w670)

În ceea ce privește controlul, acesta revine în sarcina AEP, dar și a Curții de Conturi în cazul controlulu subvențiilor. Amenziile sunt cuprinse între 10.000 de lei și 200.000 de lei. 

(w670)

O noutate este introducerea rambursării cheltuielilor electorale, dacă partidele sau alianțele respectă două condiții simultan: obțin minimum 3% din totalul voturilor exprimate și se încadrează în limitele de cheltuieli prevăzute de lege. 

(w670)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel