Frica familiei Melencu de mușamalizare. De ce se fac vinovați anchetatorii, chiar dacă au respectat procedurile legale

Haos general acasă la familia Luizei Melencu, tânăra dispărută din luna aprilie a acestui an. 

Dispariția Luizei Melencu, fără răspunsuri. Răsturnări de situație 

Gheorghe Dincă a spus că a ucis-o el pe Luiza Melencu cu o lovitură, că a aruncat-o în Olt sau în Dunăre. În cele din urmă, și-a amintit că a ars-o și i-a aruncat oasele în lizieră. Au fost găsite oase în lizieră, dar ulterior, la ceva timp, Gheorghe Dincă nu ar fi recunoscut fata. A spus că a ucis pe cineva în luna mai, dar nu pe Luiza. INML nu a putut extrage ADN nuclear din oasele din lizieră, fiind calcinate. DIICOT a cerut ajutorul FBI în acest dosar, pentru ca analiza ADN a oaselor să se facă la un laborator performant din SUA, care testează oasele din perspectiva ADN-ului mitocrondrial. În SUA, se pare că se poate face o comparație a ADN-ului cu probe biologice doar de la mamă. Astfel, anchetatorii încearcă să ia probe biologice de la mama Luizei Melencu, pentru a le compara cu ADN-ul oaselor din lizieră, pentru a afla dacă sunt rămășițele Luizei Melencu sau dacă există o șansă ca fata dispărută din aprilie să fie în viață. Ceea ce nu au explicat anchetatorii este de ce au nevoie de noi probe ADN, pe lângă cele patru probe ADN deja date de mama Luizei Melencu. 

Intervenția jandarmilor, percepție emoțională

Astăzi, DIICOT a pus în aplicare un mandat de aducere a mamei Luizei Melencu pentru declarații și pentru probe biologice, spune oficial MAI. Au fost trimiși jandarmi în curtea familiei. Imaginea publică a jandarmilor, după protestele din 10 august, a fost puternic afectată, astfel că reacția publică poate fi una emoțională. Dar Monica Melencu știa că se va ajunge în acest punct, când a primit citația de la DIICOT. Sau ar fi trebuit să știe, să-i fie explicată situația de către reprezentantul legal, respectiv avocatul Tonel Pop. În ciudat percepției publice poate distorsionate vizavi de jandarmi, la modul general, astăzi, ei au dat dovadă de calmitate, nu au intervenit agresiv, nu i-au luat cu forța pe rudele victimei, le-au explicat care este situația și ei de ce se află acolo. Polițiștii și jandarmii au fost trimiși acolo cu mandatul în mână să-l pună în aplicare. 

Care e situația de fapt

Luiza Melencu a dispărut pe 14 aprilie. De atunci, până la dispariția Alexandrei Măceșanu, de la sfârșitul lunii iulie, părinții și bunicii Luizei Melencu n-au fost luați în seamă, li s-a spus de către anchetatori că se întoarce ea, că poate e plecată cu vreun băiat, conform celor spuse în spațiul public. Oamenii au văzut că probabil dacă nu era cazul Alexandrei, fiica lor n-ar fi fost nicicând căutată. Când ancheta a ajuns să fie mediatizată și a început să se vorbească despre dispariția Luizei Melencu, oamenii deja nu aveau încredere în organele anchetatoare. Au simțit că, dacă sunt niște oameni simpli, nimeni nu-i ajută. A apărut în scenă și avocatul Tonel Pop, care, pe scurt, ”a dat din coate”. S-a dus la fața locului, s-a certat cu procurorii, a cerut, a făcut declarații pentru mass-media.  Dar agitația avocatului, ipotezele sale, scenariile cu privire la ce ar putea să se întâmple dacă  mai rău ar fi băgat nesiguranța în sânul familiei Melencu. Familia crede că, prin prevelarea de probe biologice, se va mușamaliza cazul fetei lor. Nu li s-a spus în ce fel ar putea fi făcută mușamalizarea, însă cred această variantă. De frică, cum a și spus mama Luizei, că-i e frică. 

Cum a ajuns mușamalizarea singura variantă și cea mai mare frică a mamei Luizei Melencu

De ce o cred? Pentru că li s-a spus că există această variantă. Altă variantă n-au avut. Li s-a spus doar că dacă i se ia probă biologică mamei, va fi mușamalizat cazul dispariției Luizei Melencu. Organele de anchetă trebuie să-și facă meseria, de acord. Reprezentantul legal are atribuția informării clienților săi. Însă există un mediu ostil, creat pe un fond emoțional puternic. În această situație specifică omului cu sentimente, trăiri, emoții, trebuie să intervină oameni care înțeleg asta, psihologi. Ei au capacitatea de a înțelege și de a explica. 

La rece, poate mama Luizei Melencu e de neînțeles. Dar Luiza își iubea mama și, mai ales, bunicii, după cum scria și pe contul ei de socializare. Ar fi prea mult să credem că mama ei nu vrea să o găsească. Situația e că mama și bunicii fetei nu mai au încredere, le e frică, iar frica e accentuată de durerea de luni de zile, de când își așteaptă fata înapoi acasă. 

O mamă poate spune că ar da 20 de probe biologice dacă asta i-ar da speranța ca fiica ei să se întoarcă acasă. Dar cum spațiul public e plin de ipoteze halucinante, o mamă îndurerată nu mai știe ce să mai credă. E disperată de durere. ”Durerea noastră e fără margini” a spus astăzi bunicul Luizei. 

S-a ajuns într-o situație critică în care oamenii nu mai cred în anchetatorii, nu mai vor nimic de la ei, nu mai pot. Presiunea dispariției fetei lor e prea mare, iar ipotezele, scenariile le influențează percepția despre situația reală. 

Asta ar trebuie să înțeleagă anchetatorii că, dincolo de procedura legală, trebuie să aplice și procedura umană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel