Expoziția „Harta nu este teritoriul“, la Lisabona

ICR Lisabona vă invită pe data de 19 mai 2017, începând cu ora 19.00 la vernisajul expoziţiei Harta nu este teritoriul, în galeria sa din Rua do Barão no 10. Evenimentul, realizat în colaborare cu Anca Poteraşu Gallery din Bucureşti, este inclus în agenda conexă târgului internaţional de artă ARCO Lisboa şi îi prezintă pe artiştii Matei Bejenaru, Iulian Bisericaru, Irina Botea Bucan, Daniel Djamo, Róbert Köteles, Olivia Mihălţianu. 


Expoziţia „Harta nu este teritoriul“ prezintă o serie de reflecţii asupra spaţiului, asupra hărţilor, asupra modului în care realitatea noastră este percepută şi locuită. Deşi faimoasa carte a lui Michel Houellebecq, Harta şi Teritoriul (2010) este referinţa cea mai la îndemână, această expoziţie se inspiră din lucrarea lui Alfred Korzybski Science and Sanity (1933), unde semiologul lansează acest principiu fundamental al programării neurolingvistice: Harta nu este teritoriul, sintagmă lansată în lucrarea amintită şi care a inspirat până azi numeroase explorări filosofice, artistice, antropologice şi sociologice.        


Căutarea unui alt spaţiu în detrimentul celui nativ este mai mult decât o simplă translatare pe hartă, pe un teritoriu pre-stabilit. Din aşteptările asociate unei destinaţii, din pericolele inevitabile ale călătoriei, se nasc reprezentări iluzorii. Migraţia nu este doar o schimbare de coordonate, ci o continuă adaptare la o stare de confruntări iminente.        


Expoziţia de faţă oferă o lectură vizuală a diferitelor moduri în care harta şi teritoriul se preced reciproc. Conversaţia artistică are loc prin intermediul mai multor medii artistice: pictură, fotografie, obiecte de artă şi abordări conceptuale.

Matei Bejenaru (n. 1963) este un artist vizual care trăieşte şi activează la Iaşi, unde predă fotografie şi video art la Universitatea de Arte „George Enescu“. În proiectele sale, prin fotografie, video-uri, performance-uri şi instalaţii intermediale, analizează felul în care modurile de producţie economică, cunoaşterea tehnologică, mentalităţile şi stilurile de viaţă ale oamenilor s-au schimbat în ţările post-comuniste în ultimele două decenii.    

(w670)

Matei Bejenaru

Iulian Bisericaru (n. 1987) a absolvit Universitatea de Artă şi de Design, specializarea pictură, Cluj-Napoca. În prezent este doctorand, cercetând legătura dintre arhitectură şi pictură. Peisajele sale luxuriante abordează tematica spaţiului locuit prin juxtapuneri de colaje inspirate de modele arhitecturale şi un puternic angajament ecologic.

(w670)

Iulian Bisericaru

          
Irina Botea Bucan (n. 1970) trăieşte la Bucureşti, Birmingham şi Londra. Irina Botea Bucan foloseşte medii multiple cu scopul de a chestiona idei socio-politice dominante şi calitatea de agent a factorului uman. Metodologia artistică a Irinei combină strategii de reenactment, audiţii simulate, elemente preluate din cinema direct şi cinéma vérité. 

(w670)

Irina Botea Bucan

 
Daniel Djamo este artist vizual şi film-maker.        


Róbert Köteles (n. 1975) trăieşte şi lucrează la Salonta. Între 1993 – 1998 a studiat pictura la Universitatea de Arte din Timişoara, la clasa profesorului Constantin Flondor. În ultimul an de facultate a pus bazele conceptuale ale propriei picturi.     

(w670)

Róbert Köteles


Olivia Mihălţianu (n. 1981) a studiat artele vizuale la Universitatea de Arte din Bucureşti; trăieşte şi lucrează la Bucureşti. Demersul său poate fi pus în relaţie cu cross-media, fiind orientat spre procesul artistic situat la limita dintre video, film, fotografie, obiect, instalaţie şi performance. 

(w670)

Olivia Mihălțianu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel