EXCLUSIV  ELI - NP, mega succes pentru România. Academicianul Zamfir: Vorbim despre o realizare care a fost în visele unora

Nicolae Zamfir
Nicolae Zamfir

Acad. Nicolae Zamfir, director general IFIN - HH (Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei), a vorbit într-un interviu la DC News despre proiectul ELI - NP.

Vorbim despre cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume care se axează pe studiul fizicii fotonucleare și aplicații ale acesteia, fiind alcătuită dintr-un laser de foarte mare intensitate constând din doi laseri cu pulsuri ultrascurte de 10PW și cel mai strălucitor fascicul reglabil de raze gama.

Această combinație unică de experimente va permite ELI - NP să abordeze un spectru amplu de tematici de cercetare în domeniul fizicii fundamentale, fizicii nucleare și astrofizicii, precum și în domeniul științei materialelor, al managementului materialelor nucleare și științelor vieții.

Premiul Nobel

Gérard Mourou, unul dintre cei trei cercetători care au primit recent premiul Nobel pentru Fizică, este unul dintre iniţiatorii celui mai puternic laser din lume de la Măgurele. Acad. Nicolae Zamfir, director general IFIN - HH (Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei), a vorbit despre acest subiect la DC News.

"Premiul Nobel este o confirmare a faptului că soluția pe care am ales-o în urmă cu șapte-opt ani, în urma discuțiilor cu Thales, cu mediul academic, este exact aplicarea principiului sau inovării descoperite de profesorul Mourou. Este cel mai mare laser din lume. Este un sistem extrem de complex cu sute, mii de elemente care se întind pe o arie considerabilă, 2000 metri pătrați. Este un laser cu cea mai mare putere. Faptul că este instalat și merge s-ar putea să fi fost și unul dintre argumentele pentru care s-a acordat Premiul Nobel.

Ce face acest laser?

Vorbim despre o concentrare de lumină atât de mare încât ajunge la 10% din întreaga putere a soarelui concentrată într-un singur fascicul de lumină. (...) Vorbim despre o realizare tehnologică care a fost în visele unora și anume a grupului condus de profesorul Mourou în urmă cu 12 ani când a venit cu ideea de a se construi în Europa așa ceva și pusă în practică de către Thales care a avut acest curaj", a zis acad. Nicolae Zamfir, directorul proiectului Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) de la Măgurele, la DC News.

Iată interviul pe care ni l-au acordat Acad. Nicolae Zamfir, director general IFIN - HH (Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei), director proiect ELI - NP și Silviu Agapi, director general Thales România:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel