Don’t look up vs. Don't look front. Care criză ajunge prima?

Uzină nucleară, fotografie cu titlu de ilustrație. Sursa foto: Pexels.com
Uzină nucleară, fotografie cu titlu de ilustrație. Sursa foto: Pexels.com

O întrebare deschisă, la sfârșit de an: ”Europas idioten” sunt cei care refuză să se vaccineze, în criza COVID, sau cei care refuză energia nucleară, în plină criză a energiei, în Europa?

Prima opțiune e a unui tabloid german, speriat de anti-vaccinismul din România și Bulgaria, a doua a Agenției France Press, îngrijorată că Germania aruncă în aer prețul gazelor și se aruncă în brațele Rusiei, închizând trei din șase centrale atomice înainte să dea în folosință centralele eoliene care ar compensa pierderea de energie electrică.

Și într-un caz și în altul vorbim, însă, de același fenomen: neîncrederea în soluțiile furnizate de știință, speculată politic.

În comparație cu energia eoliană, folosită încă din antichitate, energia nucleară, la fel ca vaccinul ARN mesager, este o descoperire recentă. Ambele au riscuri, dar și mari beneficii. Societatea modernă, cu miliarde de guri de hrănit și cu o economie globalizată, nu va reuși să gestioneze criza climatică fără energie nucleară, nici cea pandemică, fără vaccin, spun oamenii de știință. 

Dar ei nu iau voturi nici în landul Schleswig-Holstein, de unde vine ministrul german al Economiei, Robert Habeck, nici în circumscripția nr. 24 Iași, care a trimis-o în Parlament pe Diana Iovanovici-Șoșoacă.

Frica, însă, emoția cea mai puternică din arsenalul tehnicilor de propagandă electorală, e câștigătoare. În Germania, i-a adus la guvernare pe Verzi, cu 14,8 procente la alegerile din acest an, teama de energia atomică și de biotehnologie (modificarea genetică a plantelor folosește tot ARN). AUR a luat 9% pe baza fricii de vaccin ARN mesager, iar în sondajele recente a urcat la 14. Sigur, Verzii sunt progresiști-globaliști, auriștii sunt naționaliști-conservatori etc, dar astea sunt amănunte, mecanismul de care se folosesc pentru a ajunge la putere e același.

Cine e mai mare ”idioten”: cel care nu se uită în sus pentru că i-a spus Meryl Streep în rolul lui Trump să nu vadă cometa, sau cel care nu se uită în față, că așa i-a spus Greenpeace, ca să nu vadă că trenul foamei și al frigului care vine să-l spulbere?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel