Descoperirea ultimilor ani în astronomie. Planetă ca Pământul care POATE găzdui viața

Horoscop, joi, 23 decembrie 2021. Sursă foto: Pixabay
Horoscop, joi, 23 decembrie 2021. Sursă foto: Pixabay

Cercetătorii au făcut o descoperire impresionantă, confirmând existența planetei Proxima b, un corp ceresc asemănător Pământului la 4,2 ani distanță de Soare.

Cercetătorii au făcut o descoperire impresionantă, confirmând existența planetei Proxima b, un corp ceresc asemănător Pământului la 4,2 ani distanță de Soare, conform Daily Mail.

Planeta are masa de 1,17 ori cât Terra și se află în zona locuibilă Proxima Centauri, pe care o orbitează la fiecare 11 zile.

Proxima b a fost descoperită prima dată în 2016, cu ajutorul HARPS (Căutătorul de Planete de Mare Acuratețe cu Velocitate Radială), însă o sondă ESPRESSO, cu o precizie de trei ori mai mare, a permis să analizeze date exacte despre mărimea și mișcarea planetei.

Condiții asemănătoare cu Pământul

Noua analiză a determinat că „lumea” de departe primește aproximativ aceeași energie de la steaua sa precum primește Pământul de la Soare. Astfel, temperatura de la suprafață permite apei să apare în formă lichidă și ar putea să găzduiască chiar viață.

Câștigătorul Premiului Nobel pentru Fizică din 2019, Michel Mayor, a spus: „ESPRESSO a făcut posibilă măsurarea masei planetei cu o precizie și este cu mai mult de o zecime mai mare decât masa Pământului. Nu s-a mai auzit de așa ceva”.

Proxima b a fost descoperită prima dată folosit cu telescopul HARPS al Observatorului European Sudic (ESO).

Printre cele mai importante descoperiri din ultimii ani

„Context. Descoperirea Proxima b a marcat una dintre cele mai importante borne ale științei exoplanetare din ultimii ani”, se arată în studiul publicat în jurnalul arXiv. „Chiar dacă suntem limitați de precizia informațiilor de velocitate radială disponibile și de dificultatea de a modela activitatea activității stelare, am reușit să confirmăm existența planetei”.

„Țintim să confirmăm planeta și cu măsurători independente obținute cu noul spectograf ESPRESSO, să redefinim parametrii planetari și să profităm de precizia sporită”, se mai arată în studiu.

Planeta este la doar 7,4 milioane de kilometri de steaua sa, 5% din distanța dintre Pământ și Soare, iar o orbită completă durează doar 11,2 zile, față de 365. Temperatura de la suprafață ar putea fi între -90 și 30 de grade Celsius.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel