Descoperire importantă în Ţara Haţegului: nou mamifer preistoric

Sebastian Florea / 22 mai 2018 / 21:54 Salveaza PDF Comentarii
Descoperire importantă în Ţara Haţegului, un nou mamifer preistoric
Descoperire importantă în Ţara Haţegului, un nou mamifer preistoric

În Țara Hațegului a fost descoperit un nou mamifer preistoric, care a trăit în urmă cu aproximativ 70 de milioane de ani, ce a primit un nume inspirat de un voievod român.

O nouă descoperire aduce informații inedite despre viața existentă pe fosta insulă a Hațegului, în urmă cu aproximativ 70 de milioane de ani, după ce o echipă internațională de cercetători, condusă de conf. univ. dr. Zoltán Csiki – Sava de la Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București, a descoperit și a descris o nouă specie de mamifer preistoric, care a fost contemporan cu dinozaurii pitici din Transilvania, relatează site-ul stiridiaspora.ro.

Noua specie de mamifer, cu o vechime de 68 de milioane de ani, a fost identificată pe baza unui schelet parțial descoperit într-un sit de pe teritoriul Geoparcului UNESCO. Această specie aparține unui grup de mamifere primitive complet dispărut în zilele noastre, numite multituberculate. Descoperirea publicată recent constă dintr-un schelet parțial care include și resturi ale craniului și dentiției și care a permis, în premieră, reconstituirea corpului și estimarea greutății acestui animal preistoric.

Numele, de inspiraţie istorică românească

Noul mamifer preistoric a coexistat cu dinozaurii pitici din fosta Insulă a Hațegului la sfârșitul perioadei Cretacic, iar numele a fost ales pentru a onora unul dintre primii voievozi medievali ai zonei care a avut sub stăpânire inclusiv regiunea Hațegului, şi-l puteţi afla pe site-ul stiridiaspora.ro.

Din echipa de cercetare au mai făcut parte renumiți paleontologi la nivel mondial printre care Mátyás Vremir de la Societatea Muzeului Transilvan din Cluj-Napoca, Stephen Brusatte de la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie respectiv Meng Jin și Mark Norell de la Muzeul de Istorie Naturală a Americii din New York. Descoperirea a fost anunțată într-un studiu apărut recent într-o prestigioasă publicație a Academiei de Științe a SUA.

[citeste si]

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26