Economistul-şef al Băncii Centrale Europene (BCE), germanul Jürgen Stark, şi-a anunţat vineri, în mod neaşteptat, demisia din funcţie, lăsând astfel să se vadă disensiunile din cadrul instituţiei financiare în legătură cu gestionarea crizei datoriilor, relatează agenţiile internaţionale de presă.
Stark, în vârstă de 63 de ani, l-a informat vineri pe preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, în legătură cu decizia sa de a demisiona „din motive personale“, potrivit unui comunicat difuzat la mijlocul după-amiezii, confirmând zvonurile anterioare şi determinând scăderi ale burselor europene şi ale monedei euro, informează Agerpres.
Jürgen Stark ocupa acest post - unul dintre cele mai importante din cadrul conducerii BCE - de la 1 iunie 2006 şi mandatul său urma să se încheie pe 31 mai 2014.
Dar, de mai multe săptămâni, Stark, doctor în economie, un apărător înfocat al unei ortodoxii monetare de tip german, nu-şi ascundea nemulţumirea în legătură cu programul de cumpărare de obligaţiuni publice întreprins de BCE în scopul de a ajuta ţările cele mai fragile din zona euro.
Potrivit mai multor media, el ar fi votat la începutul lunii august împotriva reluării acestui program, suspendat timp de aproape cinci luni, ca de altfel şi preşedintele Băncii Centrale Germane Jens Weidmann.
Plecarea lui Stark „reflectă incertitudinea“ la vârful BCE, estima Lothar Hesler, analist al pieţelor de capital la HSBC Trinkaus.
BCE, care a adoptat, fără entuziasm, programul de răscumpărare a datoriilor în 2010 pentru a ajuta Grecia, a acceptat din nou să sară în ajutor, de data aceasta în cazul Italiei şi al Spaniei, în condiţiile incapacităţii liderilor politici europeni de a calma pieţele.
Dar partea germană n-a acceptat niciodată această măsură, care, în opinia sa, ameninţă independenţa şi finanţele BCE.
Deja în februarie, un alt german, fostul preşedinte al Bundesbank Axel Weber, a decis să demisioneze de la BCE din cauza opoziţiei sale faţă de programul de cumpărare de obligaţiuni.
Plecarea lui Stark nu intervine într-un moment bun pentru zona euro, confruntată cu o creştere economică problematică şi cu o criză a datoriei. Speculaţiile privind falimentul Greciei au fost reluate tot mai mult, încât unii nu ezită să evoce o ieşire a Atenei din zona euro, ceea ce ar arunca viitorul zonei în necunoscut. .
În opinia lui Holger Schmieding, de la Berenberg Bank, demisia unui al doilea german de la BCE în decurs de şase luni va alimenta suspiciunea nejustificată a pieţelor mondiale că Germania ar putea în cele din urmă să părăsească uniunea monetară şi acesta va întări câtva timp probabil tensiunile pe pieţe.
Stark ar putea fi înlocuit cu secretarul de stat de la finanţe Joerg Asmussen, mult mai pragmatic, notează Reuters.
Plecarea lui Stark nu va schimba însă cu nimic politica monetară a BCE, consideră Schmieding.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu