De ziua noastră să ne facem singuri cel mai tare cadou: un Parlament curat, funcțional, fără somn în plen și fără "mușcători de nas"

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Alegerile parlamentare sunt, fără doar și poate, o celebrare a democrației. Sunt alegerile care ne reamintesc că puterea nu se concentrează într-un singur om sau într-o elită, ci e în brațul poporului, cel care și scrie "povestea" pentru următorii patru ani.

De 1 Decembrie mergem din nou la vot. De data aceasta ne alegem deputații și senatorii. Ei vor scrie sau vor rescrie pentru noi, pentru județele în care trăim, pentru școlile în care învățăm, pentru spitalele în care ne tratăm, pentru străzile pe care circulăm - rostul nostru de a fi, de a avea, de a putea și de a vrea mai mult și mai bine.

Alegerile parlamentare nu sunt doar despre politică, sunt despre cine suntem, ce ne dorim și cum ne imaginăm propriul destin. Fiecare vot este o declarație, un angajament, dar și o speranță. Pentru că, în cele din urmă, viitorul aparține celor care îl construiesc. Tare n-am mai vrea să ne reprezinte unii care ațipesc în timpul ședințelor, care iau cuvântul o dată, maximum de două ori în tot mandatul, care-și brutalizează colegii pe holurile Parlamentului și găsesc că e cazul să le dea o lecție printr-un "hap" pe vârful nasului, care fac scandal, se revoltă, se îmbrâncesc, vociferează, protestează gălăgios, se urcă pe mese, amenință, smulg și zboară telefoanele altora prin sală, calcă pe pantofii celor care au alte păreri și bat cu pumnul în masă, precum copiii mici, dacă nu sunt ascultați.

Ce vrem? Vrem un Parlament cu oameni calmi, calculați, onești, mai muncitori, mai buni mai treji, mai vii, mai prezenți. Găsesc potrivite cuvintele lui Iuliu Maniu, unul dintre artizanii Unirii, care spunea că „deplina libertate și egala împărțire în puterea de stat a cetățenilor este singura bază solidă a dezvoltării unui stat.” Așa e, dar să ai și cu cine să dezvolți și să faci lucruri împreună!

De ce contează atât de mult alegerile parlamentare

Alegerile parlamentare nu sunt doar un exercițiu democratic – sunt, de fapt, expresia vie a felului în care o societate își scrie povestea. Prin votul acordat, fiecare cetățean devine autor al unui nou capitol, contribuind astfel la trasarea direcției în care va merge țara în care trăiește el sau cei dragi lui. Într-o lume în continuă schimbare, cu provocări de tot felul și oportunități fără precedent, alegerile parlamentare sunt mai mult decât o formalitate: sunt, clar, cheia care deschide toate ușile zilelor de după 1 decembrie 2024.

Pentru că Parlamentul este inima democrației, locul unde ideile se transformă în legi iar cuvintele devin fapte. Fiecare demnitar ales poartă cu sine năzuințele, temerile și așteptările celor care i-au oferit încrederea. Și votul. Fiecare decizie luată în Parlament influențează, într-un fel sau altul, viața noastră de zi cu zi, bunăstarea noastră, binele comun: de la educația copiilor noștri și accesul la sănătate, până la protejarea mediului sau gestionarea economiei. Toate se fabrică acolo, locul unde ideologiile se întâlnesc, unde divergențele se negociază și unde compromisurile devin soluții. Parlamentul este mai mult decât o instituție abstractă. Este spațiul în care "se întâmplă" diversitatea unei națiuni, un mozaic de interese, planuri, mijloace și identități.

Să nu uităm!

În tumultul unei lumi în continuă schimbare, parlamentarii sunt busola care ar trebui să ghideze națiunea la vremuri de restriște, nu doar ocupanții unor scaune moi. Sunt, sau ar trebui să fie, reflexia unui ideal. Într-o țară care visează la un viitor mai bun, senatorii și deputații trebuie să fie vizionari. Nu oameni preocupați de câștiguri efemere, ci lideri care își proiectează fiecare mișcare pentru generațiile viitoare ca pentru propriii copii. Aleșii noștri ar trebui să vadă dincolo de durata mandatele lor și să construiască pentru un viitor care să dăinuie. Nu trebuie să fie doar buni legiuitori, ci și buni cetățeni, cei care respectă regulile pe care chiar ei le făuresc. Și, nu în ultimul rând, un bun demnitar n-ar trebui, cu atât mai puțin, să se creadă Stăpânul Inelelor, ci să se consulte întotdeauna cu poporul, să ia pulsul, să stea de vorbă cu oamenii, să-i asculte și să le înțeleagă nevoile.

Să facem cumva ca, măcar de data aceasta, prin votul nostru, să mai schimbăm câte ceva prin țară. Să ne alegem oameni despre care să putem spune mai târziu că sunt arhitecții unor reforme fundamentale și că au avut curajul să schimbe paradigme vechi. De asemenea, să votăm cu mai multă rațiune și mai puțin sentiment. 

În fine, parlamentarii noștri trebuie să înțeleagă că scaunul pe care îl ocupă nu este un tron, ci o povară sacră. Este locul de unde trebuie să vegheze asupra bunăstării unei țări întregi, să ia decizii în interesul oamenilor și să rămână conștienți că puterea lor este trecătoare.

Reamintim că membrii se aleg din toate partidele care au depășit pragul electoral de 5% din votul național sau cel puțin 20% din voturile din patru circumscripții. Alianțele electorale trebuie să treacă un prag mai ridicat, respectiv, 8% pentru alianțele cu două partide, 9% pentru cele cu trei partide, și 10% pentru alianțele cu mai multe partide.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel