De ce ar trebui să ai mai multă memorie RAM în laptop sau în telefon

RAM-ul este unul dintre cele mai importante componente ale desktopurilor, laptopurilor, smartphone-urilor, tabletelor și consolelor de jocuri.

RAM sau Random Access Memory este unul dintre cele mai importante componente ale desktopurilor, laptopurilor, smartphone-urilor, tabletelor și consolelor de jocuri, conform Digital Trends. Fără acest tip de memorie, aplicațiile sau programele pur și simplu ar funcționa foarte greu sau nu ar funcționa deloc.

Memoria RAM este un tip de memorie foarte rapidă, care stochează informațiile de care are nevoie, pe termen scurt, un dispozitiv. Această componentă este diferită de memoria ROM, care stochează datele pe termen lung. Vezi aici totul despre HDD și SSD.

Rapiditate

 (w300)

O caracteristică importantă a memoriei RAM este rapiditatea. Cu timpul, această memorie a devenit tot mai rapidă, de la generație la generație. În prezent, RAM-ul DDR4 este cel mai recent și, teoretic, cel mai performant. Chiar și așa, sistemele mai vechi pot folosi memorie RAM DDR3 sau chiar DDR2

VRAM sau Video RAM

 (w300)

Un alt tip de memorie RAM, Video RAM sau VRAM, reprezintă memoria video dedicată a unei plăci video. Aceasta este folosită exclusiv pentru sarcini grafice și, în loc de DDR, se numește GDDR. Plăcile video moderne folosesc memorie GDDR5, GDDR5X sau GDDR6, pentru plăcile video de ultimă generație ale celor de la Nvidia.

Viteză vs. GB

 (w300)

Memoria RAM este cuantificabilă, prin capacitate și rapiditate. Când vine vorba de capacitate, memoria RAM modernă este măsurată în Gigabytes (GB), iar programele și aplicațiile listează minimul necesar pentru a fi rulate. De exemplu, sistemul de operare poate necesita 1GB de memorie RAM pentru a rula, în timp ce un joc video poate avea nevoie de 8GB RAM.

Mai multă memorie RAM ne ajută în cazul în care vrem să facem multitasking (să deschidem mai multe programe simultan). Însă, mai multă memorie nu înseamnă și mai multă viteză.

Memoria RAM, precum procesoarele, are și o viteză de rulare, măsurată în MHz. Memoria DDR4 poate rula între 2.113 MHz și 3.000 MHz. Pentru cei care au nevoie de performanță, există memorii RAM cu 4.000 MHz.

Câtă memorie RAM ar trebui să aibă un desktop sau un laptop

 (w300)

Deși nu există un răspuns exact, memoria RAM este bună în cantități cât mai mari. Am specificat și mai sus că numai sistemul de operare ocupă, în toate momentele, 1GB RAM. Google Chrome și alte browser-uri sunt cunoscute la rândul lor pentru consumul mare de memorie.

În cazul în care tindeți să ascultați muzică în timp ce vă uitați pe internet, pe multiple pagini deschise într-un browser, ori preferați să jucați jocuri video solicitante, minimul de memorie RAM ar trebui să fie 8GB. Trebuie ținut cont că și celelalte componente ale calculatorului determină performanța acestuia. (vezi aici SSD)

Câtă memorie RAM ar trebui să aibă telefonul sau tableta

După cum ați intuit, nici pentru acest lucru nu există un răspuns standard. În cazul în care obișnuiți să nu închideți niciodată aplicațiile după ce le folosiți, telefonul dumneavoastră ar avea nevoie de 4GB RAM sau mai mult.

Cu toate acestea, pentru o experiență normală și lipsită de sacadări, un smartphone sau o tabletă necesită minim 2GB RAM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel