De ce sunt bananele curbate? Există o explicație destul de interesantă

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Te-ai întrebat vreodată de ce bananele nu sunt drepte? Există un motiv legat de...

Forma particulară a bananelor, care în timpul creșterii se dezvoltă în mănunchiuri numite ”ciorchini” și care sunt foarte bogate în potasiu și vitamine B, derivă dintr-un proces curios de adaptare la habitatul lor primitiv, potrivit unui articol publicat de Focus.

De fapt, bananele își au originea în pădurea tropicală unde, printre vegetația densă, lumina soarelui abia pătrunde și astfel, pentru reuși să primească lumină în cantitate corespunzătoare, aceste fructe au reușit să sfideze forța gravitație ”urcând” cu toate inflorescențele spre coroana plantei.

Efortul depus de banane de a crește în sens invers față de pământ, îndreptate în sus (fenomen numit ”geotropism negativ”, spre deosebire de cel pozitiv, tipic rădăcinilor) produce tocmai curbura tipică care deosebește acest fruct, care poate de asemenea să fie mai mult sau mai puțin curbat (și colorat) în funcție de soiul căruia îi aparține.

Beneficiile consumului de banane

Pulpa fructului este moale, compusă în principal din zaharuri (fructoză și sucroză) ce conferă energie și efecte benefice organismului. Conține o cantitate crescută de fibre solubile (7% din doza zilnică recomandată /100 g). Conține, de asemenea, o cantitate crescută de flavonoizi antioxidanți, cum ar fi luteină, zeaxantină, alfa și beta-carotene. Acestea protejează organismul de radicalii liberi dăunători și de speciile de oxigen reactive ce favorizează îmbătrânirea celulelor și procesele inflamatorii, potrivit Romedic.

Conținutul ridicat de potasiu (358 mg/100 g fruct) face din banane un aliment benefic pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare, contracarând efectele negative ale sodiului.

Bananele sunt o sursă importantă de vitamina B6 (piridoxina), asigurând 28% din doza recomandată/100 g. Piridoxina este o vitamină din complexul B benefică pentru reducerea anemiei și reducerea homocisteinei – factor ce influențează bolile coronariene și infarctul.

Conțin și vitamina C (8,7 mg/100 g), favorizând protecția organismului de infecții și reducerea radicalilor liberi. Bananele proaspete conțin minerale precum potasiu, magneziu, calciu sau fosfor, esențiale pentru sănătatea inimii și cu rol antioxidant.

100 g de banane sau o banană mică, conține 74% apă, aduce un aport de 89 kcal. organismului și conține în principal:


1 g proteine;

0,33 g lipide;

22,8 g carbohidrați;

2,6 g fibre;

12,23 g zaharuri;


5 mg calciu;

27 mg magneziu;

22 mg fosfor;

357 mg potasiu;


8,7 mg vitamina C;

20 µg acid folic;

64 UI vitamina A.

Citește și: 

De ce Regina Angliei mănâncă bananele cu furculiţa. "Doar maimuţele fac asta!"

Fostul bucătar al reginei a dezvăluit câteva secrete despre mesele de la Palatul Buckingham. Acesta are un canal de youtube unde expune multe dintre lucrurile neştiute despre Casa Regală când vine vorba de preferinţe culinare, tabieturi şi obiceiuri la masă. Cu siguranţă, nu poate trece neobservat felul în care Regina Elisabeta mănâncă fructe, în special bananele. Motivul? Ca să nu semene cu o primată, spune ea, potrivit New York Post.

Cum spuneam, Regina Elisabeta a II-a consumă zilnic fructe la desert, însă nu le savurează aşa cum o face toată lumea. N-ai s-o vezi pe Majestatea Sa muşcând dintr-o banană sau dintr-un măr cu poftă. Atât ea cât şi ceilalţi membri ai Casei Regale folosesc tacâmuri pentru a decoji, tăia şi felia fructele.

Nu vrea să fie comparată cu o primată

De ce refuză regina să desfacă banana aşa cum obişnuieşte toată lumea şi să o mănânce pur şi simplu cu mâna? Simplu din punctul de vedere al fostului bucătar Darren McGrady, care a dezvăluit că Regina Angliei evită să fie asemănată cu o maimuţă atunci când consumă deliciosul fruct. Potrivit chefului, bananei i se îndepărtează marginile, este tăiată pe mijloc, cojile sunt date la o parte, iar miezul se feliază. Bucăţile de fruct sunt consumate cu furculiţa, într-un mod demn de o regină. Nu doar cu bananele procedează aşa, ci şi cu merele. Le taie în bucăţele mici şi le mănâncă din furculiţă. Câteodată îi ia şi jumătate de oră să termine de mâncat o banană sau un măr în acest fel, spune bucătarul... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel