Câinii care fug în cerc după propria coadă sunt, de multe ori, o priveliște care amuză pe toată lumea, ceea ce explică de ce rețelele sociale sunt pline de videoclipuri cu câini în astfel de ipostaze caraghioase. În cele mai multe cazuri, acest comportament nu este problematic, dar este important să îi cunoaștem cauzele pentru a putea identifica eventualele tulburări de care blănoşii noştri simpatici ar putea suferi.
Potrivit Petsmont, pe lângă posibilele cauze de ordin fizic, câinii îşi pot fugări coada şi pe fond emoţional. Dacă, de pildă, sunt stresaţi, anxioşi, aşteaptă o recompensă sau o mângâiere din parteaa stăpânului care, pe moment, lipseşte, atunci câinii vor începe să se rotească după coadă, să mârâie la ea şi chiar să o înhaţe.
Durerea, mâncărimea și alte senzații neplăcute în zona cozii unui câine sunt, de obicei, principalele cauze care stau la baza acestei manifestări. Cele mai frecvente probleme fizice sunt următoarele, punctează Dogster.com:
Un câine care are paraziți în această zonă (purici sau căpușe, de exemplu) va încerca să scape de aceste organisme prin mușcături. Mâncărimea care nu dispare îl va face să muște neîncetat zona respectivă
O rană sau prezența unui corp străin pe pielea cozii va provoca durere animalului, ceea ce îl va determina să încerce să lingă zona respectivă
Alergiile, scabia sau infecțiile virale sunt unele dintre cele mai frecvente cauze, deoarece provoacă mâncărimi și arsuri în zona cozii
Patologiile de această natură sunt mai rare, dar pot provoca dureri sau furnicături în zonele caudale ale câinilor. În fața acestor senzații, câinele care suferă de această problemă se poate învârti în cerc pentru a încerca să identifice și să atenueze cauza durerii.
Dincolo de disconfort fizic, unii câini își mușcă propria coadă din cauze comportamentale. Şi câinii pot avea tulburări de personalitate, se pot simţi nemulţumiţi, nedreptăţiţi, frustraţi, stresaţi sau pur şi simplu, plictisiţi.
Alte cauze mai pot fi:
Uneori, câinii își mușcă propria coadă ca o modalitate de a scăpa de plictiseală
Alergarea după coadă poate fi proiecția fizică a sentimentelor de abandon și a lipsei de socializare
În cazul câinilor care nu ies niciodată din casă, a alerga după coadă și a o mușca în mod constant sunt forme de eliberare a energiei în exces produse de lipsa de exercițiu și de stimulare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu