Date ÎNGRIJORĂTOARE: Numărul contractelor de muncă ÎNCETATE a ajuns la 1,75 milioane de la debutul pandemiei în România

Conform datelor oferite de Inspecția Muncii, de la debutul pandemiei în România au fost încetate 1,75 milioane de contracte de muncă.

Conform datelor oferite de Inspecția Muncii, numărul contractelor de muncă încetate începând de pe 16 martie, data la care a debutat starea de urgenţă în România, a ajuns la aproape 1,75 milioane de persoane, relatează Mediafax. Spre comparaţie, numărul contractelor de muncă noi semnate în aceeaşi perioadă este în jurul aceleiaşi valori, adică 1,73 mi­lioane de contracte de muncă, însă instituţia mai oferă un indicator, numărul de contracte noi active la 1 noiembrie.

Astfel, numărul contractelor de muncă noi active la sfârşitul pe­rioadei 16 martie – 1 noiembrie a fost de 1,16 milioane, adică dintre cele 1,73 milioane de contracte de muncă noi semnate în această perioadă sunt inactive aproape 567.000. Mai mult, o persoană poate avea mai multe contracte de muncă noi în un interval de timp, dacă lucrează pe perioadă determinată sau dacă îşi schimbă locul de muncă.

Sectoarele cel mai puternic afectate

În industria prelucrătoare sunt 283.000 de contracte de muncă încetate de la debutul stării de urgenţă şi până pe 1 ianuarie. Din totalul de 239.000 de contracte noi semnate în această industrie,la 1 noiembrie erau active circa 167.000, deci 72.000 de contracte de muncă noi din această industrie nu mai sunt active acum. 

”Ei erau cu scăderi de anul trecut, iar acum au scăzut din nou masiv.”, explică Oana Botolan Datki, managing partner Cteam Human Capital, o companie de consultanţă în domeniul resurselor umane.

În top 10 este şi sectorul de comunicaţii şi telecomunicaţii, unde au fost încetate aproape 39.000 de contracte de muncă. Cu toate acestea, la 1 noiembrie erau active 33.000 de contracte noi în industria de IT&C.

”În IT au plecat de la o firmă la alta, nu s-a dat nimic afară, nu s-au făcut restructurări în acest sector. Angajatorii s-au bătut în oferte pentru angajaţii din IT pentru că nu doar companiile cu profil de IT&C angajează IT-işti în perioada aceasta, ci şi companiile din industrie sau orice alt domeniu. Digitalizarea a venit peste noi cu viteză majoră şi atunci fiecare companie a avut nevoie de încă un om la IT. Recrutarea şi fluctuaţia de personal în industria de IT a fost mare, angajaţii s-au mutat de la o firmă la alta”, explică Oana Botolan Datki.

Și în sectorul învățământului au fost multe contracte de muncă încetate, însă aici este vorba de înlocuiri, ci nu de concedieri, după cum spune Oana Botolan Datki.

”În învăţământ au făcut înlocuiri, nu au dat afară. Este vorba de profesorii suplinitori. În HoReCa au contractele suspendate, sunt în concedii fără plată sau în şomaj tehnic, în o formă de suspendare. Jumătate din HoReCa este acasă.”, a explicat Oana Botolan Datki.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel