Cutremur în PNL, după stenograme. Care vor fi efectele

Principala preocupare a liberalilor, după publicarea stenogramelor de la Bistrița, pare a fi identificarea ”sifonului”.  O delimitare standard,  prin purtătorul de cuvânt, nu a prezentat scuzele cerute, pe Facebook, de Adriana Săftoiu. Liderii PDL, însă, au reacționat anemic spre deloc.

Care vor fi consecințele? Trei scenarii sunt rulate, în acest moment, de strategii celor două tabere :

  1. Echipa din PDL se va face că plouă. Nefiind într-o poziție de negociere puternică și având pe cap mai multe scandaluri legate de campaniile lui Traian Băsescu, nu-și poate permite să părăsească PNL, luând-o de la zero. Pe de altă parte, nici vechiul PNL nu a câștigat mare lucru, așa cum susținea Atanasiu, în ședința de la Bistrița. PDL-ul avea nevoie de un nou nume și o altă siglă (le-a căutat cu disperare în două rânduri de alegeri, după eșecul guvernării Bă-Boc, prin tot felul de alianțe).  Vechii peneliști vor fi totdeauna grupați în mai multe tabere, PDL-ul e mai disciplinat, la alegerile interne au mai multe șanse. Vorba ceea, Blaga a câștigat și împotriva lui Băsescu/Udrea.
  2. Echipa din vechiul PNL poate forța alegeri interne anticipate. O rupere a pisicii, care fusese amânată pentru 2017. Structurile de conducere cu doi co-președinți și tensiunile inerente din organizații vor greva scorul electoral, de aceea este mai bine că scandalul a izbucnit acum, se poate spune. Este timp destul să se tranșeze lucrurile, până la alegeri. În plus, publicarea stenogramelor a transmis un mesaj către nucleul dur și membrii de partid: vina pentru eșecul de a prelua Puterea este a lui Vasile Blaga.
  3. Vechiul PDL forțează, cerând scuze publice, sancționarea lui Atanasiu etc. Dacă solicitările sunt satisfăcute, liberalii ies șifonați din afacerea Bistrița. Dacă nu, este un moment potrivit pentru părăsirea PNL: publicul a văzut cine este de vină, cine complotează, cine joacă incorect. Divorțul este din vina nestatornicilor de la PNL.  Principalul câștigător al unei eventuale rupturi ar fi alianța PSD-UNPR, care coagulează Stânga, în vreme ce pe Dreapta plouă cu partide. O soluție a fost deja avansată într-o parte a presei: împăcarea pedeliștilor  cu pemepiștii (susținută de informația că un membru PMP a înregistrat marca PDL).

Am ordonat cele trei scenarii după probabilitatea lor de a deveni realitate.  Șansa unei împăcări ”istorice” între Blaga și Băsescu îmi pare aproape de zero, dar nu poate fi total exclusă. Niciodată să nu spui niciodată în politică. Cine credea, în 11 ianuarie 2014, la momentul re-împăcării PSD-PNL, că USL se va rupe, iar Alianța D.A. se va reface, ba  mai mult, că se va ajunge la fuziune? În varianta improbabilă a refacerii PDL, prin PMP,  nici nu m-aș mai mira ca la alegerile interne din PNL să candideze Crin Antonescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel