Cum salvezi câinele care s-a înecat cu un os

Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

Ca buni stăpâni de câini, încercăm să fim cât mai atenţi cu dieta prietenilor noştri blănoşi, dar nu putem sta tot timpul cu ochii pe ei. Când nu suntem atenţi, pot fura de pe masă oase sau alte obiecte ascuţite care le pot rămâne în gât şi le pun viaţa în pericol. Ce trebuie să facem atunci?  

Oricând, câinele poate înghiți o bucată de os, o jucărie, un dop, o monedă, un nasture, orice alt obiect care poate rămâne blocat în gât. Iată cum salvezi câinele care s-a înecat cu un os sau cu obiecte mici. Mai întâi, trebuie să recunoşti semnele. Este nevoie să ştii cum îţi dai seama și ce ai de făcut când câinele tău s-a înecat cu un os, inclusiv cu bucăți de cabluri desprinse de la pereți.

Indicii care îți arată dacă animăluțul tău s-a înecat cu un os:

Salivează excesiv

Scoate sunete de durere și neputință

Dă cu laba foarte des spre cap și gât

Încearcă să tușească

Bea multă apă

Este foarte agitat

Nu poate să respire bine

Vomită

Ce trebuie să faci

În cazul în care câinele tău s-a înecat cu un os, trebuie să acționezi imediat. Nu intra în panică! De îndată ce vezi că nu poate respira sau că tușește sau vomită, deschide cât poți de larg botul și încearcă să vezi unde s-a blocul osul sau obiectul pe care a vrut să îl înghită. Folosește o lanternă și roagă pe cineva din familie să te ajute. Dacă reușești să vezi osul blocat, încearcă să îl apuci cu degetele și să îl tragi cu grijă, fără să rănești animalul. Poți folosi o pensetă lungă medicală, dacă ai așa ceva în casă. În cazul în care tu nu poți face nimic, pleacă de urgență cu câinele la cel mai apropiat cabinet medical. Dă telefon de pe drum să știe medicul veterinar că este o urgență și să pregătească instrumentele necesare. Orice secundă este importantă pentru a salva viața câinelui tău. Nu aștepta niciun minut, dacă vezi că nu te descurci singură. Din păcate, de cele mai multe ori obiectele mici rămân blocate adânc în gât și nu poți ajunge la ele cu degetele.

Câinii mănâncă oase de mii de ani, iar de cele mai multe ori le procesează fără probleme. De obicei, oasele de pui se dizolvă de îndată ce ajung în stomac – înainte de a putea deveni periculoase. Aproape mereu, câinii digeră oasele de pui fără incidente. Alte oase, precum cele de vită și porc, pot provoca mai multe probleme și boli. Totuși, există câteva posibile riscuri pentru câinii care sunt tentați să mănânce oase de pui.

Blocaj intestinal

Oasele gătite sunt ceva mai moi decât oasele crude, dar unele (cum ar fi pulpa superioară), pot fi destul de mari în raport cu dimensiunea câinelui. Dacă un câine înghite sau încearcă să înghită un os de pui și acesta nu se duce complet pe gât, osul poate rămâne în esofag. Acest lucru poate provoca înecare, salivare abundentă și râgâieli. La alți câini, osul poate rămâne blocat în partea superioară a căii respiratorii, fie în partea de început a acesteia, fie în partea din spate a gâtului (faringele). Aceasta este o situație de urgență imediată în care câinele va prezenta semne clare de suferință și poate tuși puternic sau poate avea dificultăți de respirație.

Riscul de rupere a tractului gastrointestinal

Oasele de pui se despică ușor și, atunci când sunt înghițite, pot provoca perforarea esofagului sau a tractului intestinal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel