Urmărește emisiunea live


Crucea, satul în care toate femeile au rămas, în 2011, gravide

gravida
gravida

Autoritățile locale din comuna Lungani, județul Iași, au rămas șocate, după ce au constatat, anul trecut, că toate femeile apte de procreație din satul Crucea sunt însărcinate, majoritatea fiind de etnie romă.

Toate femeile fertile din Crucea, comuna Lungani au rămas însărcinate, au constatat autoritățile locale în 2011, potrivit bzi.ro. Situația nu este prea îmbucurătoare pentru primarul comunei, Gheorghe Pricopie, care, deși tocmai a terminat de construit o grădiniță modernă, a făcut un calcul estimativ și a descoperit că trebuie să construiască încă cinci grădinițe, pentru ca toții viitorii preșcolari din sat să poată fi educați.

Numai la sfârşitul anului trecut, au rămas gravide 280 de femei, majoritatea de etnie rromă și deși, populaţia este foarte săracă, numărul de locuitori a crescut cu peste 500 de persoane de la ultimul recensământ din 2008. Realitatea se datorează numărului mare de femei rome, care nasc primul copil la 13 ani şi până la 20 de ani au deja 3 sau 4 copii.

Satul Crucea nu este un caz singular, deoarece o situaţie aproape asemănătoare se întâlneşte şi în satul vecin Zmeu.

”Lungani este singura comună din zona Moldovei unde populația a crescut foarte mult de la ultimul recensământ. Aceasta creștere este datorată tocmai celor 2 comunități de romi din Crucea și Zmeu", a adăugat primarul.

Un număr de 456 de copii de gimnaziu și preșcolari sunt înscriși la școala din satul Crucea. "La clasa 0, în acest an, cei 200 de preșcolari vor fi repartizați în 5 grupe de copii, 2 grupe fiind introduse în plus față de cele 3 deja existente. Anual, în sat se nasc 100 de copii", a declarat Gabriela Luta, directoarea Școlii Generale din satul Crucea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel