Urmărește emisiunea live


Cristian Roșu (ASF): Piața asigurărilor, evoluție favorabilă, dar departe de așteptări

Cristian Roșu, vicepreseșdinte în cadrul ASF, a explicat ce s-a întâmplat în România în privința pieței asigurărilor.

Digitalizarea, automatizarea şi inovaţia în serviciile financiare, dar şi aplicarea practică a ultimelor noutăţi legislative, s-au numărat printre subiectele dezbătute în cadrul celei de-a treia ediţii a Conferinţei Europene a Serviciilor Financiare (ECFS2019). Evenimentul a fost organizat în perioada 21-22 martie 2019 la Braşov de Institutul de Studii Financiare (ISF) în parteneriat cu Asociația „Centrul de Arbitraj și Mediere în Asigurări" (ACAMA), București şi Societatea Română de Cercetare pentru Afaceri Publice și Private, Târgu Mureș.

Cine a participat 


Conferința Europeană a Serviciilor Financiare (ECFS) a reuşit să devină un forum de dezbateri cu privire la aplicarea practică a ultimelor noutăți legislative, dar să adauge și o perspectivă economică și managerială a realităților din domeniul financiar, întrunind profesioniști ai finanțelor, teoreticieni și practicieni, deopotrivă.
La eveniment au participat domnul Cristian Roşu, vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, domnul Valentin Ionescu, director al Autorităţii de Supraveghere Financiară, doamna Nicoleta Radu, director general al PAID, domnul Alexandru Ciuncan, director general al UNSAR, domnul Dorel Duţă, preşedinte al UNSICAR, domnul Antonio Souvannasouck, preşedinte al PRBAR, domnul Mădălin Roşu, preşedinte al BAAR, domnul Narcis Păvălaşcu, preşedinte ACAMA.

Se atrage atenția asupra educației financiare

Domnul Cristian Roșu, Vicepreședinte Sector Asigurări Reasigurări, în cadrul ASF a declarat, printre altele, că în 2018, piaţa asigurărilor din România şi-a îmbunătățit indicatorii de solvabilitate, subscrierile pe asigurări de locuințe crescând cu circa 5%, deși numărul polițelor s-a diminuat cu circa 300 de mii. Gradul de penetrare a asigurărilor în PIB a fost aproximativ 1,07%, comparativ cu Germania - 8,1% sau Franţa - 12%, evoluția a fost favorabilă, dar este departe de aşteptări; creșterea pieței asigurărilor este mai mică decât a PIB-ului. Pentru îmbunătăţirea situaţiei, ASF are o serie de proiecte în scopul creării unui cadrul legislativ flexibil – o serie de norme sunt în curs de reanalizare, s-au făcut propuneri de modificare ale legislației pentru a o aduce în concordanţă cu realitățile economice prezente: legea asigurărilor mutuale, legea rezoluţiei, legea Fondului de Garantare. Educaţia financiară reprezintă un alt palier important pentru dezvoltarea pieţei pe termen lung; în acest sens, se va acorda sprijin Institutului de Studii Financiare şi vor fi dezvoltate colaborări şi cu alte instituții de învăţământ, pentru îmbunătăţirea pregătirii profesionale a angajaţilor din asigurări.

Nouă centre universitare implicate

Conferinţa a beneficiat de suportul a 9 centre universitare din ţară şi străinătate, care au trimis reprezentanţi la panelurile evenimentului: Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie, Târgu Mureș; Universitatea „Transilvania", Brașov; Universitatea „Babeș-Bolyai", Cluj-Napoca; Universitatea „Valahia", Târgoviște; Academia de Studii Economice a Moldovei, Republica Moldova; Universitatea de Vest din Timișoara; Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași; Universitatea „Ștefan cel Mare" din Suceava; Universitatea Româno-Americană din București.

Pornind de la principala tematică a evenimentului Oportunități și amenințări emergente în domeniul serviciilor financiare, evenimentul din acest an a abordat o serie de teme, cum ar fi: Provocări FinTech şi Insurtech pentru domeniul financiar, soluții de asigurare pentru limitarea efectelor riscurilor cibernetice, arbitrajul în serviciile financiare, soluționarea alternativă a litigiilor și importanța specializării entităților implicate, asigurarea obligatorie a locuinței - status și proiecte de viitor, pregătirea profesională a distribuitorului de asigurări în contextul actualelor prevederi legislative, managementul riscului şi guvernanţă corporativă, instrumente financiare şi metode de tranzacţionare conform MiFID II, managementul relaţiei cu clienţii în contextul Directivei Europene a Distribuţiei în Asigurări, creşterea ponderii asigurărilor facultative în România, legi special cu implicaţii asupra serviciilor financiare, dreptul serviciilor financiare, tehnici și metode în combaterea spălării banilor.

A fost lansat Manualul Distribuitorului de Asigură

Cu ocazia evenimentului, Institutul de Studii Financiare a lansat Manualul Distribuitorului de Asigurări, materialul de bază în procesul de formare profesională şi certificare a personalului implicat în distribuţia de produse de asigurări. Mai multe detalii privind Manualul puteţi găsi pe siteul ISF.
Partenerii acestui eveniment au fost Societatea de Investiții Financiare Transilvania, Brașov; Allianz Ţiriac; CINFRA Development; Grawe; Groupama Asigurări; Euroins; H4l Development; PAID; PAVALASCU Risk Consultants; Watford Insurance Company Europe Limited; Wolters Kluwer.

Citește și: Alegeri europarlamentare 2019, listă PSD. Tudor Ciuhodaru, prima declarație: N-am reușit să fac acest lucru

Prezidențiale. Chirieac, ipoteză: Când va face Dragnea marele anunț

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel