Calculează și tu valoarea casei pe care ți-o permiți. Schema dezvăluită de economistul Iancu Guda

Foto ilustraţie. Pixabay
Foto ilustraţie. Pixabay

Economistul Iancu Guda spune care este greşeala pe care o fac cei mai mulţi tineri când merg la bancă pentru a lua un credit ipotecar.

Acesta a vorbit despre modul în care putem calcula valoarea casei pe care ne-o permitem, la Digi24.

„Ei bine, majoritatea intră în banca și întreabă:  care este creditul maxim la care mă încadrez? Fundamental, întrebarea  este greșită! Mai întâi ar trebui să ne întrebăm: câtă casă îmi permit!  Deci, care este valoarea maximă a locuinței pe care mi-o permit, având  în vedere veniturile familiei.

Răspunsul este următorul: înmulțește  veniturile familiei x 5 ani, din care scazi 10% dacă locuința este  cumpărată prin fonduri proprii, respectiv 20% dacă se contractează un  împrumut. Conform Institutului Național de Statistică, salariul mediu  net la nivel național este de 3.400 lei.

Practic, aceasta înseamnă că,  în medie, o familie cu doi adulți câștigă lunar aproximativ 1.400 de  euro, ceea ce înseamnă că își permite o locuința de 75.600 de euro dacă  achiziția este făcută prin fonduri proprii, respectiv 67.200 de euro  dacă locuința se cumpără printr-un credit. 

Cât îmi permit? O întrebare pe care orice  cumpărător înțelept o ridică cu responsabilitate. Sunt convins că te  întrebi cât îți permiți atunci când cumperi haine, încălțăminte, o  vacanță sau o mașină. De ce să nu te întrebi același lucru atunci când  faci poate cea mai importantă tranzacție din viață ta, cumpărarea unei locuințe?!”, a spus Iancu Guda.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel