Conflictul Rusia - Ucraina, pericol pentru România? Traian Băsescu: Gogoașă umflată dincolo de orice limită. Ambasadorul Rusiei nu ne-a liniștit, eram liniștiți

Traian Băsescu, preşedinte al României între 2004 şi 2014, afirmă că tensiunile dintre Rusia şi Ucraina nu vor escalada şi că nu se va ajunge la un conflict armat. El aduce mai multe argumente în acest sens, dar asigură şi România că nu va avea de suferit de pe urma unui conflict la graniţă. 

Băsescu a reacţionat după ce ambasadorul Rusiei la Bucureşti a spus că România nu are de ce să îşi facă griji cu privire la conflictul dintre Rusia şi Ucraina, atât timp cât nu intervine voluntar în el. 

"Am umflat gogoaşa asta a manevrelor militare ale Federaţiei Ruse la frontierele Ucrainei dincolo de orice limită. Sigur, ea a fost umflată politic şi de nepricepuţi. Federaţia Rusă are nişte mari poligoane de tragere la 200 km de frontiera Ucrainei. Atâta timp cât militarii Federaţiei Ruse erau în poligoane, nu era nicio problemă. Sigur, nu place nimănui să aibă concentrări de forţe militare la frontieră. Şi pe noi ne poate îngrijora că Federaţia Rusă a transferat din Marea Azov un număr mare de nave de desant în Marea Neagră. 

Dar România este membră NATO, are baze americane pe teritoriu, britanicii sunt cu aviaţia pe teritoriul României, ca şi americanii, puşcaşii marini sunt aici. Deci România beneficiază, conform parteneriatului strategic, de intervenţia statelor membre NATO în orice moment în care securitatea i-ar fi pusă sub semnul întrebării. 

Sigur, Putin a făcut nişte mişcări interesante şi necesare, din punct de vedere al Federaţiei Ruse. Necesare cât timp nu au alt instrument de a stăvili valul de sancţiuni pe care şi europenii, şi SUA, le-au aplicat la adresa Federaţiei Ruse. Au vrut să îşi creeze un moment de negociere. Lucru care le-a reuşit parţial. Deci cam aici suntem. Nu avem niciun risc de securitate în momentul de faţă, iar toată construcţia noastră de securitate este una temeinică. Ambasadorul Federaţiei Ruse nu ne-a liniştit, pentru că eram deja liniştiţi", a declarat Traian Băsescu la România TV, în emisiunea moderată de Cristina Şincai.

Putin, mişcare de campanie la graniţa Ucrainei?

"Dacă, să spunem, aceste concentrări de forţe au reprezentat o alertă pentru Kiev, atunci reacţia Kievului şi a lumii occidentale a fost firească. Pentru că Putin este imprevizibil. Se ştie că urmează alegeri în Federaţia Rusă, iar poporul lui Putin este un popor care se entuziasmează la cuceriri. Nu cred însă că în momentul de faţă Putin şi partidul lui sunt într-o situaţie atât de proastă încât să aibă nevoie de un conflict militar. În al doilea rând, trebuie să ţinem cont că Putin a urmărit mereu victoriile facile, de genul ocupării Crimeii, unde nu s-a tras un glonţ. Dar acum armata ucraineană nu mai este cea din 2014.

Au primit echipamente militare de 2 miliarde de dolari de la SUA şi au cumpărat armament performant de la turci. Sunt singurele ţări care au făcut ceva pentru armata ucraineană, iar Putin nu îşi poate permite o intervenţie în care costurile pentru armata rusă vor fi ridicate. Este clar că armata ucraineană din 2021 este mult mai bine dotată şi pregătită să apere ţara decât armata din 2014, când s-au predat pur şi simplu", a mai spus Traian Băsescu.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel