Un caz în care medicina ar fi putut schimba istoria este cel al Regelui Ferdinand Întregitorul. Supranumit cel Loial, regele moare în 1927, măcinat de cancer la colon. Astăzi, boala poate fi vindecată. Ronald Reagan, de exemplu, și-a dus la capăt mandatul de președinte al Statelor Unite, după ce a suferit o intervenție pentru o tumoră asemănătoare.
În cazul Regelui Ferdinand, diagnosticul s-a pus în ultimul moment, când ar fi devenit inutile chiar și mijloacele terapeutice moderne, nu doar cele din epoca respectivă. Culmea, Regele a fost consultat de cei mai mari chirurgi din țară și din Franța. Există explicații pentru întârzierea diagnosticului, iar stresul poate fi considerant principalul factor declanșator al bolii. Certă este destabilizarea scenei politice din România, după decesul Regelui și al primului ministru, Ion I.C. Brătianu, câteva luni mai târziu. În acest context nefavorabil, s-a declanșat criza economică mondială, accentuând declinul instituțiilor democratice și evoluția țării spre dictatură.
video via webtv.realitatea.net
Este otrăvirea lui Alexandru Lăpuşneanu primul caz de eutanasie consemnat în istoria ţărilor române? Cum l-ar fi putut ajuta chirurgia plastică pe Ştefan cel Mare? A fost contaminat Ion I. C. Brătianu cu streptococi înalt patogeni de către agenţii Moscovei, sau a luat o banală gripă de la Nicolae Titulescu, murind în urma septicemiei? Se poate vorbi de malpraxis în cazul său? Dar în cazul Majestăţii Sale Regele Ferdinand, care a murit de cancer la colon, în 1927? Cum au influenţat aceste caz istoria modernă a României? Află consultând Clinica de Istorie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu