EXCLUSIV  Cine s-ar afla în spatele candidaturii lui Klaus Iohannis la șefia NATO: Adevăratul inițiator ”nu-l iubeşte foarte tare pe Mark Rutte”

Inquam Photos / Alex Nicodim
Inquam Photos / Alex Nicodim

Președintele Klaus Iohannis țintește sus: șefia NATO. Și nu se dă în lături să-l contracandideze pe olandezul Mark Rutte. 

"Eu cred că a picat chestiunea cu UE, că i-a spus foarte clar doamna Ursula von der Leyen la Congresul PPE-  unde domnul Iohannis a stat patru minute - că îi urează mult succes în candidatura pentru funcţia de secretar-general al NATO, deşi domnia sa încă nu îşi anunţase oficial candidatura.

Mai departe, eu cred că are şanse foarte mari, fiindcă nu făcea anunţul dacă nu stătea pe ceva solid - îl ştim cu toţii - şi cred că iniţiator în acest demers este Berlinul, fiindcă Berlinul nu îl iubeşte foarte tare pe Mark Rutte, dintr-o mie de motive de politică bilaterală.

Datorită acestor lucruri, eu cred că Iohannis are o şansă reală la funcţia de secretar-general şi mai e ceva.... S-a tot spus că Mark Rutte - şi este adevărat - are susţinerea a 22 de state membre. A avut-o fiindcă era singurul candidat. Acum că sunt doi candidaţi, cred că şi Klaus Iohannis va avea susţinerea acestor state.

"Ni s-a spus mereu că nu este nicio şansă pentru Klaus Iohannis"

Din sediul NATO din Bruxelles, de la cele mai înalte niveluri, ni s-a spus mereu că nu este nicio şansă pentru Klaus Iohannis şi că această variantă nu e luată în calcul. Au fost luate în calcul nişte doamne prim-ministru din nordul Europei, dintr-o ţară baltică.

Această informaţie nu ştiu dacă a fost ţinută secretă sau a apărut în ultima lună, s-au copt lucrurile şi s-a încercat să se dea contraatacul, fiindcă Mark Rutte este în discuție de 6 luni. Acolo sunt reticențe mari din partea Budapestei şi din partea Ankarei, Turcia nefiind oricine în NATO. Dimpotrivă!

Cât priveşte faptul de a avea pe cineva din Est, acest lucru are mult sens. Înţeleg că au fost trei olandezi, din cei 13 secretari-generali, din '52 încoace, au fost 3 englezi, mai mulţi nordici, un belgian. Nu a fost nimeni din statele estice", a spus Bogdan Chirieac.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat ieri, 12 martie, că va candida la șefia NATO, zi în care s-au împlinit 25 de ani de la prima extindere a NATO către țările din estul Europei.

Emisiunea integrală, în materialul video de mai jos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel