Concedierea care schimbă total OpenAI. Cine este Sam Altman, directorul dat afară de CA al companiei. Întorsătură neașteptată

FOTO: Freepik @user850788
FOTO: Freepik @user850788

Sam Altman a fost concediat din funcția de director executiv al OpenAI. Plecarea acestuia poate avea un impact major asupra companiei, potrivit Reuters.

Sam Altman, directorul executiv al OpenAI, a fost concediat, vineri, în mod neașteptat de către Consiliul de Administrație al companiei. Pe lângă acesta, inclusiv co-fondatorul și directorul tehnologic, Greg Brockman, a fost înlăturat din funcția de președinte al Consiliului, după ce și-a dat demisia, scrie Reuters.

Potrivit sursei menționate, astăzi au început discuțiile pentru o repunere în funcție a lui Alman, ceea ce este o întorsătură neașteptată a deciziei luate vineri, iar discuțiile de azi vin ca urmare a unui val impresionat de sprijin din partea industriei și a investitorilor, precum și a multor cercetători din domeniul inteligenței artificiale care și-au părăsit locurile de muncă în semn de solidaritate cu Sam Altman.

Însă spun cei de la Reuters, care îi citează pe reporterii Bloomberg, directorul general interimar al OpenAI, Mira Murati, nu a reușit să îi reangajeze pe Altman și Brockman, așa cum plănuise.

În schimb, consiliul de administrație a găsit un nou CEO - Emmett Shear - în timp record. Shear, fostul CEO al Twitch, va prelua acum locul lui Murati ca CEO interimar, după cum a relatat The Information.

Conform Reuters, decizia de a-l concedia pe Altman va pune o piedică în progresul comercial al OpenAI.

Structura duală a companiei OpenAI

OpenAI este cea mai în vogă companie din domeniul tehnologiei în prezent, după ce a lansat chatbotul ChatGPT și generatorul de imagini DALL-E pentru un public în mare parte neștiutor.

Misiunea companiei este simplă: să dezvolte o inteligență generală artificială (AGI) - adică o inteligență artificială la fel de inteligentă sau mai inteligentă decât un om - și să facă acest lucru pentru binele public. Mulți începuseră să creadă că OpenAI ar putea reuși să atingă acest obiectiv.

Dar dezvoltarea AGI nu este doar o provocare tehnică. Este un coșmar economic și de management major. Cum vă puteți asigura că puterea și bogăția uriașă generate de AGI nu subminează obiectivul companiei de a căuta binele public?

Multe persoane din cadrul OpenAI și din comunitatea tehnologică în general se tem că inteligența artificială progresează prea repede. Este în curs o cursă globală de dezvoltare a inteligenței artificiale, iar presiunea comercială pentru a reuși este imensă.

În urma lansării sale, ChatGPT a devenit rapid aplicația cu cea mai rapidă creștere din istorie, iar OpenAI este, după multe criterii, una dintre companiile cu cea mai rapidă creștere din lume.

Cea mai recentă rundă de finanțare (care ar putea fi acum anulată de drama recentă) urma să evalueze compania la aproximativ 90 de miliarde de dolari. Silicon Valley nu a mai văzut niciodată așa ceva.

Având în vedere misiunea sa, OpenAI a fost înființată inițial ca organizație non-profit. Dar dezvoltarea AGI necesită miliarde de dolari. Pentru a strânge aceste miliarde, Altman a orientat compania către o structură unică, dublă, cu scop lucrativ și non-profit.

Rezultatul a fost o filială cu scop lucrativ care este controlată de o filială fără scop lucrativ. Dar filiala cu scop lucrativ este la rândul ei neobișnuită, deoarece limitează randamentul investitorilor (inclusiv Microsoft) la de 100 de ori mai mult decât participația lor.

Apeluri pentru revenirea lui Altman

Pe lângă structura duală ciudată a OpenAI se afla un consiliu format din Altman, Brockman, cercetătorul șef Ilya Sutskever și trei persoane din afară.

Mulți l-a considerat pe Altman ca fiind esențial pentru succesul OpenAI. Astfel, antreprenorul tehnologic a fost anterior președinte al companiei Y Combinator, un accelerator de startup-uri legendar din Silicon Valley care a lansat multe nume cunoscute, printre care Airbnb, Dropbox, Reddit, Stripe și Doordash.

Altman, care a renunțat la Stanford, este însă un tocilar cu o imensă inteligență socială și strategică. Este, de asemenea, după toate părerile, un geniu în construirea de companii și cineva care poate juca fără efort șah tridimensional în tăișul și în forță al lumii afacerilor.

De fapt, Altman era deja miliardar atunci când Elon Musk l-a adus ca unul dintre fondatorii OpenAI în 2015.

Ulterior, Musk avea să treacă prin propria sa dramă, ceea ce l-a determinat să părăsească consiliul de administrație, iar Altman să revină asupra planului său inițial de a avea o inițiativă deschisă fără scop lucrativ pentru a dezvolta AGI.

Citește și: Elon Musk vrea să transforme X, fostul Twitter, în bancă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel