Urmărește emisiunea live


Cine câștigă și cine pierde după detonarea dosarelor Elenei Udrea

Bomba detonată după aducerea Elenei Udrea la DNA, la sfârșitul lunii ianuarie, a avut un impact semnificativ pe scena politică. Ce actori au câștigat puncte și ce actori au pierdut, după declanșarea scandalului?

Vechiul PNL este marele câștigător, consolidându-și poziția pe două planuri. În interiorul noului partid, rezultat în urma fuziunii, pedeliștii își vor reduce pretențiile, acceptând  planul secund.

PDL ar fi dispărut, dacă nu fuziona

”PDL este principalul partid vizat de dosarele procurorilor și de scandalul declanșat de Elena Udrea, susține politologul Alfred Bulai. Vedetele regimului Băsescu-Boc se află în atenția DNA, ori sunt suspectate de opinia publică, chiar dacă procurorii nu au ajuns până la capătul firului. Marele noroc al PDL a fost că a fuzionat cu PNL, altfel era posibil să dispară, sub șocul unor lovituri de asemenea magnitudine. Din fericire pentru partid, personajele vizate erau deja în linia a doua, sau chiar ieșite din politică. Forța de negociere a peneliștilor a crescut, în PNL”.

PNL, dreptate până la capăt

Pe de altă parte, imaginea PNL are de câștigat, crede Bulai. Este partidul care a dat președintele, ajuns la o cotă de popularitate foarte bună și acționând ca locomotivă pentru liberali. ”Mai mult, în epoca Iohannis-PNL se face Justiție, poate spune publicul. Un segment important al electoratului, care cerea Dreptate până la capăt, adică electoratul USL, este astăzi satisfăcut de dosarul Elena Udrea”, arată politologul.

Nimeni nu mai întreabă de FMI

PSD nu are de pierdut sau de câștigat din acest scandal, însă Victor Ponta poate obține capital de imagine. ”Nu uitați că dosarul Microsoft a pornit de la o sesizare a Guvernului! Iar Ponta a fost un adversar declarat al lui Udrea și Băsescu etc. În plus, cât timp agenda media este setată doar pe ceea ce se întâmplă cu Elena Udrea, nimeni nu-l mai întrebaă despre discuțiile cu FMI sau alte probleme ale guvernării”, spune Alfred Bulai.

Băsescu, greșeli în serie, Udrea imagine artistică bună

Elena Udrea a lăsat o impresie artistică bună, a jucat bine singura partitură care îi mai putea salva ceva din imagine, crede Bulai. Traian Băsescu, însă, și-a distrus imaginea, atât în ochii simpatizanților, cât și a publicului neutru. ”A făcut greșeli în serie, spune Alfred Bulai. A ieșit prea târziu să o apere pe Elena Udrea. Vorba vine, fiindcă ieșirea de la Congresul PMP nu poate fi, propiu-zis, o acțiune de susținere. Dacă a adoptat strategia tăcerii, nu trebuia să mai iasă la Congres. Oamenii au văzut că se teme, că o scaldă, că se face c-o apără, dar de fapt o abandonează. Au gândit că se pune pe el la adăpost, că încearcă să scape, să nege evidența, după ce au fost inseparabili. Cred că bruma de simpatie pe care o mai avea se va topi, după această ieșire nefericită la Congres”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel