Cea mai longevivă vertebrată. De ce sunt îngrijorați cercetătorii

Cercetătorii au descoperit că misteriosul rechin din Groenlanda poate trăi până la 400 de ani în adâncul Oceanului Arctic.

Pentru a face această afirmaţie, cercetătorii au analizat 28 de femele rechin din Groenlanda, prinse între anii 2010 şi 2013. Cel mai bătrân exemplar avea cel puţin 272 de ani şi cel mult 512 ani, fiind unul dintre cele mai longevive animale cu coloană vertebrală cunoscut de omenire. Cercetătorii au prezis că femela avea în jur de 390 de ani atunci când a fost capturată accidental de un vas de cercetare, scrie descopera.ro.

Înaintea acesteia, cea mai longevivă vertebrată era balena cu capul arcuit, care poate trăi până la 211 ani.

,,Noi ne-am aşteptat ca rechinii să fie foarte bătrâni, a declarat principalul cercetător, Julius Nielsen, de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca. ,,Însă nu am ştiut cu mult timp înainte, desigur a fost o mare surpriză să descoperim că este cea mai longevivă vertebrată, a adăugat el.

[citeste si]

Procesul normal de îmbătrânire al rechinilor din Groenlanda nu este acelaşi cu al celorlalte vertebrate doarece aceştia nu au ţesuturi calcifiate în straturile crescute. Nielsen a descoperit o serie de proteine cristalizate în interiorul ochiului, care s-au format în timpul vieţii lor.

Însă aceastăă descoperire are și un aspect negativ: acești rechini ajung la maturitatea sexuală la vârsta de 150 de ani, ceea ce înseamnă că orice rechin omorât de pescari sau de schimbările climatice poate fi foarte greu de înlocuit.

,,Rezultatele noastre au dovedit că rechinul din Groenlanda este cea mai longevivă vertebrată, îngrijorările noastre cresc deoarece specia trebuie conservată, a concluzionat echipa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel