Urmărește emisiunea live


Cea mai frumoasă peșteră din România, în opinia unui speolog român

Un speolog român consideră că cea mai frumoasă peșteră din țara noastră este una aflată în Munții Bihorului.

Cea mai frumoasă peșteră din România este Peștera Piatra Altarului, aflată în Munții Bihorului, dar închisă marelui public. Are o frumusețe extraordinară, iar speologii care au descoperit-o, Politehnica Cluj, un club de speologi amatori, au conservat-o extraordinar de bine până în ziua de azi – peștera este perfect curată, sunt locuri acolo unde lași de pe tine salopeta mânjită de argilă și îmbraci o salopetă curată și adidași albi, ca să mergi prin locurile acelea imaculate. A fost foarte bine păstrată, a declarat la Digi24 dr. Cristian Lascu, speolog.

Peștera Piatra Altarului uimește prin frumusețea cristalelor, dintre care unele sfidează "aparent, legile fizicii, a dezvăluit speologul.

Totuși, fotografii cu această minune a naturii au fost expuse la sediul Organizaţiilor Naţiunilor Unite de la New York.

Peșterile din România, potențial pentru industria turismului

Speologul crede că încă există câteva peșteri care ar putea fi amenajate pentru un trafic turistic intens. De pildă, speologul bihorean Viorel Lascu s-a ocupat recent de treaba aceasta și „niște peșteri care păreau aruncate la coșul de gunoi al naturii au fost reabilitate și au devenit obiective turistice foarte iubite", a arătat Cristian Lascu. El a dat ca exemplu peștera cu cristale de la Farcu din Munții Apuseni sau peștera din Valea Cetății de la lângă Râșnov, unde sunt cozi imense, sunt concerte simfonice în fiecare săptămână... „Formidabil! Dintr-o hrubă urâtă, practic", a exclamat speologul, care ținut, însă, să adauge: „Bine, nicio peșteră nu e urâtă, cum nicio femeie nu e urâtă până la urmă".

Cristian Lascu se declară, totuși, un adept al turismului speologic de impact scăzut, pentru că nu presupune investiții mari, nu presupune degradarea naturii și, în schimb, permite vizitatorilor să simtă fiorul explorării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel