Ce se întâmplă cu gloanţele trase în aer? Unde ajung

Unde cad gloanţele trase pe verticală? Foto: Pxhere
Unde cad gloanţele trase pe verticală? Foto: Pxhere

Ce merge în sus trebuie să şi coboare. Întrebarea este...unde coboară?

Ne-am întrebat, poate, o dată-n viaţă ce se întâmplă cu gloanţele trase în aer, cum sunt acelea trase ca avertisment de poliţişti. Speciliştii în balistică spun că, după ce vor parcurge mai bine de un kilometru, în funcție de unghiul de tragere și de puterea armei, vor cădea la un moment dat pe pământ. Frecarea cu aerul, însă, va limita viteza glonțului.

Nimerit de un glonţ tras în aer

Tragerea cu arme letale în zone nepopulate este un sport care se practică intens în Statele Unite ale Americii însă, din păcate, tot în America, din când în când cineva îşi caută ţinte umane în zonele urbane, ducând astfel la tragedii de care auuzim la ştiri pe posturile naţional şi internaţionale. Un exemplu, în acest sens, s-a petrecut în anul 2017 de Anul Nou, când membrul democrat al Camerei Reprezentanților din Texas, Armando Martinez, a ieșit afară din casă și a simțit ca o lovitură de ciocan în moalele capului. După ce a fost transportat de urgență la spital, a aflat cu stupoare că a fost lovit de un glonț de calibru 223, potrivit science.howstuffworks.com. Așadar, tragerea cu gloanțe în aer, fără țintă, la nimereală, poate fi periculoasă în special în zonele populate pentru că, evident, pot lovi mortal o persoană.

Cât de sus poate urca un glonț?

Ce se întâmplă, de fapt, cu un glonț care este tras direct spre cer? Cât de sus merge? Când coboară și unde aterizează? După ce au fost realizate mai multe teste cu diferite arme, s-a ajuns la concluzia că un glonț standard de calibru 30 tras cu o pușcă s-ar ridica la o altitudine de 2.743,2 metri în 18 secunde și apoi se va întoarce pe pământ în alte 31 de secunde, iar în ultima porțiune a traseului ar atinge o viteză de 91,4 metri pe secundă, potrivit grunge.com. Potrivit experţilor în domeniu, distanța parcursă de glonț în aer este influențată de arma folosită dar şi de condiţiile meteo. Când sunt trase orizontal, gloanțele tind să încetinească rapid din cauza frecării cu aerul. În concluzie, orice glonț tras pe verticală va cădea la un moment dat pe pământ, însă este greu de stabilit locul exact, fiindcă va fi influențat extrem de mult şi de viteza vântului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel