Ce salariu trebuie să ai în 2025 pentru a obține un credit ipotecar

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Salariul de care avem nevoie pentru a lua un credit ipotecar. 

În prezent, pentru a putea contracta un credit imobiliar în România, românii au nevoie de un salariu care depășește 1.000 de euro, iar acest lucru devine tot mai greu de obținut având în vedere creșterea continuă a prețurilor locuințelor și dobânzile mari. Ratele sunt în continuare ridicate pentru cei care au deja un credit, iar perspectiva nu este deloc mai bună pentru cei care intenționează să cumpere un apartament în viitor. Prețurile locuințelor sunt în continuă creștere, iar pentru a putea accesa un credit, salariul necesar devine tot mai mare.

Spre exemplu, pentru a achiziționa un apartament cu două camere în Capitală, ce costă în medie 90.000 de euro, un român trebuie să câștige cel puțin 5.500 de lei pe lună, în condițiile în care trebuie să plătească un avans de 15%.

Astfel, rata lunară ajunge la 2.200 de lei. În această situație, dacă venitul este de 5.500 de lei, împrumutul se va întinde pe maximum 40% din salariu, iar pentru cheltuieli și alte necesități vor rămâne doar 3.000 de lei. 

Un apartament cu trei camere

Pentru un apartament mai mare, cu trei camere, ce se află în jurul prețului de 140.000 de euro, salariul necesar se ridică la mai mult de 9.000 de lei pe lună. Asta înseamnă că rata lunară va reprezenta tot 40% din venitul lunar al celui care își face creditul, ceea ce face ca datoria să fie tot mai greu de suportat.

Un alt aspect esențial, neapărat de luat în calcul, este diferența mare dintre dobânzile din România și cele din alte state europene. De exemplu, pentru un credit imobiliar de 500.000 de lei, românii plătesc o dobândă medie de 5,5%, ceea ce înseamnă o rată lunară de aproximativ 3.400 de lei.

În Spania, însă, dobânda este semnificativ mai mică, iar rata lunară pentru același credit ajunge să fie cu 500 de lei mai mică decât în România. În Elveția, dobânda este aproape la jumătate comparativ cu România, iar rata lunară scade cu aproximativ 800 de lei. De asemenea, și în Bulgaria vecină dobânzile sunt mai mici, iar ratele sunt mai accesibile.

Totuși, nu toate țările vecine beneficiază de dobânzi mai mici. În Ungaria, de exemplu, dobânzile sunt chiar mai mari decât în România, iar pentru același credit, locuitorii plătesc o rată lunară cu aproximativ 700 de lei mai mult decât românii, conform Antena 3 CNN.

Este evident că, pe măsură ce crește prețul locuințelor și dobânzile sunt mari, tot mai mulți români se confruntă cu dificultăți în accesarea unui credit imobiliar sau în gestionarea ratei lunare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel