Avocatul Bogdan Bărbuceanu a prezentat unica modalitate prin care cei nemulțumiți de cazare pot beneficia de restituirea voucherelor de vacanță.
Avocatul Bogdan Bărbuceanu a explicat modul în care oamenii își pot primii banii înapoi dacă au plătit o cazare cu vouchere de vacanță și nu sunt mulțumiți de condițiile hotelului.
„Există o soluție a Înaltei Curți care stabilește că, în asemenea situații, suma se restituie conform contractului pe care furnizorul de servicii l-a încheiat cu beneficiarul. În materie de turism, de regulă, există un contract. În măsura în care există clauze care prevăd restituirea sau care prevăd penalități, în situația în care beneficiarul renunță, sigur că se aplică aceste clauze din contract. Atunci când părțile nu semnează un contract, sigur că beneficiarul își asumă niște riscuri dacă își mai dorește restituirea sumei. Bine, evident că și atunci când avem contract putem ajunge în fața instanței pentru restituirea sumei, dacă cealaltă parte nu înțelege să respecte clauzele.
Restituirea sumei se face tot sub formă de voucher, pentru că de fapt se restituie statului acei bani, care apoi sunt puși iarăși la dispoziția beneficiarului. Dar, repet, asta se poate întâmpla doar atunci când există un contract. Acum știm că de multe ori se rezervă pe Booking sau pe alte aplicații. Dar în mod normal, firesc, ca în orice raport juridic, trebuie să existe un contract între părți”, a precizat Bogdan Bărbuceanu pentru DC News.
"Instituţiile publice astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea 500/2002 privind finanţele publice şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea 273/2006 privind finanţele publice locale, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, acordă anual, în perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2026, voucher de vacanţă în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat", prevede legea.
A fost abrogată prevederea conform căreia unităţile afiliate acceptă vouchere de vacanţă acordate de instituţiile publice, numai dacă acestea nu înregistrează obligaţii fiscale restante la bugetul general consolidat de natura celor administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală mai vechi de 90 de zile.
Actul normativ mai stipulează că, "prin derogare de la prevederile art. 1 alin 2 din OUG nr. 8/2009, aprobată cu modificările şi completările ulterioare prin Legea 94/2014, cu modificările şi completările ulterioare, în perioada 2022 - 2026, pentru personalul militar, poliţiştii, poliţiştii din penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională se decontează serviciile turistice prestate de orice structură de primire turistică clasificată aflată pe teritoriul României, achiziţionate direct sau prin intermediul unei agenţii de turism licenţiate, în limita a 1.450 lei anul pentru un salariat".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu