Caz unic: Norocosul cu care HIV/SIDA a făcut o excepție și a părăsit miraculos corpul său

Este american și până acum trei ani și jumătate era seropozitiv. Acum nu se mai poate spune același lucru despre el, pentru că în tot acest timp care a trecut nu mai are nicio urmă de HIV în organismul său. O perioadă care îl transpune din nou în atenția opiniei publice mondiale, așa cum a fost atunci când s-a prezentat pentru prima oară cazul său, în 2008, de către o echipă de la Universitatea Charité Medical din Berlin.

Se pare că pacientul este vindecat complet și definitiv și nu este vorba despre o chestiune de moment, căci de ani de zile poate considera istorie seropozivitatea sa. Cu toate acestea, cercetătorii sunt sceptici. Un studiu publicat în revista Blood (Sânge) analizează situația.

Virusul a dispărut după ce a primit un transplant de măduvă

Bărbatul, care se infectase cu HIV, s-a îmbolnăvit de leucemie, iar tratamentul cu radio și chimioterapie nu a avut efectele scontate. Singura soluție era un transplant de măduvă osoasă sau de celule sușă ale sângelui. Astfel, echipa de la spitalul german, coordonată de Gero Hütter, a decis selectarea unui donator care, pe lângă compatibilitate, prezenta o mutație genetică - delta 32 CCR5 - care se întâlnește la 1,5% din populație și care conferă o protecție naturală la virus. După operația complicată, care presupune riscuri de mortalitate ridicate, de 5%, virusul care poate provoca SIDA, HIV, dispăruse din corpul pacientului. La 13 luni distanță, bărbatul a necesitat un nou transplant, pentru că leucemia a recidivat, dar HIV nu și-a făcut din nou apariția.

Acum a trecut destul timp pentru a analiza acest caz, iar medicii care l-au tratat au publicat în revistă că se poate afirma că acest individ s-a vindecat și nu mai este seropozitiv. Dar, avertizează specialiștii, de aici și până să se transforme într-o speranță pentru cei peste 33 de milioane de persoane care trăiesc cu HIV este ceva distanță.

Să fie acesta un început pentru tratarea HIV/SIDA?

Pentru majoritatea experților, aceasta este o dovadă importantă că o persoană se poate vindeca de HIV/SIDA, dar în niciun caz acest proces nu se poate transforma deocamdată într-o terapie standardizată, chiar dacă se pot găsi donatori cu aceleași caracteristici care au făcut posibil miracolul de la spitalul din Berlin. Ar fi prea periculos. Aceste afirmații sunt susținute de dr. Michael Saag, expert în SIDA de la Universitatea din Alabama, SUA și fost președinte a Asociației Medicale de luptă împotriva HIV. Aceeași este și părerea lui Anthony Fauci, directorul Institutului de Alergie și Boli Infecțioase american, care susține că este prea scumpă și excesiv de periculoasă această metodă pentru a o considera o terapie, dar ne poate oferi piste pentru utilizarea terapiei genetice și alte metode similare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel