Casa atelier Gabriel Popescu la aniversarea  a 50 de ani de când a devenit muzeu

Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, la manifestarea de la Vulcana Pandele
Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, la manifestarea de la Vulcana Pandele

Astăzi, aniversăm 50 de ani de când Casa-Atelier "Gabriel  Popescu" din comuna Vulcana Pandele a fost transformată în muzeu, a declarat Corneliu Ștefan, președintele PSD al Consiliului Județean Dâmbovița, care s-a aflat la manifestările de la Vulcana Pandele.

Gabriel Popescu este primul gravor român cu studii în domeniu, dar și fondator și titular al catedrei de gravură a Școlii Naționale de Arte Frumoase din București.

Dâmbovițeanul nostru, medaliat la diferite expoziții, a fost încurajat și susținut chiar de Majestatea Sa, Regele Carol I al României. Arta promovată de Gabriel Popescu și locul în care acesta a creat merită orice efort, iar Consiliul Județean Dâmbovița va face tot ceea ce este necesar pentru ca o parte importantă a culturii județului nostru să fie promovată la adevărata ei valoare.

Invit toți dâmbovițenii, și nu numai, să treacă pragul Casei-Atelier "Gabriel Popescu", a declarat președintele Consiliului Județean Dâmbovița. 

Muzeul, ce poartă denumirea generică Casa-Atelier ”Gabriel Popescu”, este situat în satul Gura Vulcănii (comuna Vulcana Pandele), locul de naştere al artistului. Lăcaşul cultural dâmboviţean a fost deschis la 15 mai 1973 chiar în casa gravorului Gabriel Popescu (1866 – 1937), amenajarea fiind posibilă datorită donaţiilor familiei acestuia. Tot familia sa a contribuit din plin la recrearea atmosferei de odinioară în care Gabriel Popescu a creat şi trăit.

Casa a fost finalizată în 1905, după planurile arhitectului A. Clavel, realizate în concordanţă cu schiţele şi dorinţele artistului. Clădirea are, la etaj, două camere – una deosebit de spaţioasă, destinată atelierului de gravură, care este prevăzută cu un luminator, iar cealaltă – dormitorul, complet utilat, în care se află o serie de obiecte de uz casnic (lămpi, căni, lavoar etc.), dar şi o bibliotecă variată ce cuprinde tratate de gravură, albume de artă şi fotografii, carţi de bune maniere, cărţi de istoria românilor, cărţi de sculptură în lemn. În diferitele momente ale zilei, prin intermediul luminatorului, se crea o atmosferă propice lucrului migălos pe care îl presupunea gravura în metal.

Dacă la parterul casei este prezentată, printro expoziţie documentară, cu diferite fotografii şi documente din timpul studiilor, viaţa şi principalele creaţii ale artistului, etajul ilustrează locul în care îşi petrecea cel mai mult timp, respectiv atelierul, dotat cu o presă unică în ţară, cu doi cilindri acţionaţi printr-o manivelă. În atelier se pot vedea ustensilele de lucru şi substanţele pentru realizarea gravurilor în metal, precum şi soba pe care îşi usca lucrările după imprimarea prin presare. Aici, prin intermediul instrumentelor de gravură, vizitatorul îşi poate imagina şi înţelege mai uşor procedeul laborios al gravurii în acvaforte şi dăltiţă.

Artistul Gabriel Popescu înfăţişează în lucrările sale originale, în tehnici diferite (acvaforte, dăltiţă, peniţă, cărbune etc.), scene şi persoane din Vulcana Pandele. În asemenea lucrări, Popescu şi-a demonstrat calităţile complexe de gravor şi, nu în ultimul rând, de pasionat al desenului.

Desenele sale înfăţişează lapidar, ca nişte instantanee simple, scene întâlnite pe stradă, redate ferm şi expresiv, ce surprind, printr-o viziune sintetică, principalele trăsături caracteristice ale subiectului ales.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel