CANCER. Vopseaua de par ar putea cauza cancer mamar

Un studiu efectuat de cercetătorii americani, publicat recent în jurnalul "Carcinogenesis, aată că femeile  de origine afro-americane sau caucaziene care obisnuiesc sa foloseasca tratamente chimice de indreptare a parului sau vopseluri pe nuante inchise au un risc crescut pentru dezvoltarea cancerului de san, potrivit reuters.com.

"Folosirea vopselelor si tratamentelor chimice de par ar trebui sa ridice un semnal de alarma in randul femeilor. Ar trebui, de asemenea, sa adoptam un stil de viata moderat si sa incercam sa alegem metode naturiste pentru infrumusetare. Doar pentru ca astfel de produse chimice exista pe piata, nu inseamna ca nu pot prezenta un pericol pentru sanatatea noastra," declara medicul epidemiolog Tamarra James-Todd, cercetatoare in cadrul Harvard T.H. Chan School of Public Health din Boston, care nu a luat parte la acest studiu.

Pentru a ajunge la aceste constatari, oamenii de stiinta au analizat datele medicale a 4.285 de femei. Raportul acestora arata prezenta unei cresteri semnificative a riscului declansarii cancerului de san in randul femeilor afro-americane ce utilizau vopseluri de par in nuate inchise si in randul celor caucaziene ce obisnuiau sa utilizeze tratamente chimice pentru indreptarea parului.

Riscul de a suferi de cancer la san a fost cu mult mai mare pentru femeile caucaziene ce obisnuiau sa isi vopseasca parul si in acelasi timp sa utilizeze si produce chimice de indreptare a parului.

Cercetarea a fost efectuata intre anii 2002 - 2008 pe un grup de femei adulte din New York si New Jersey diagnosticate cu cancer de san, dar si pe femei fara antecedente medicale legate de aparitia cancerului.

Acestea au fost intrebate daca au folosit vopsele permanente de par cel putin de doua ori pe an sau daca si-au indreptat parul cu solutii chimice.

[citeste si]

In timp ce majoritatea femeilor de origine afro-americana au recunoscut ca au utilizat substante chimice pentru indreptarea parului - in procent de 88% - numai 5% dintre femeile caucaziene au declarat utilizarea acestora pe perioada studiului.

In ceea ce priveste vopseaua de par in nuante inchise, diferenta de procente este mai putin semnificativa. In timp ce 58% dintre femeile caucaziene au recunoscut ca au utilizat vopsele de par in nuante inchise, numai 30% dintre femeile de origine afro-americana au apelat la astfel de produse.

7 din 10 vopsele de păar reprezintă un pericol și ar trebui retrase imediat de pe piață

Mai mult decat atat, pe parcursul studiului cercetatorii nu au cerut femeilor sa declare ce produse au utilizat, dar din alte studii efectuate in trecut pe aceasta tema am aflat faptul ca vopselele de nuanta inchisa cresc de pana la patru ori riscul aparitiei limfomului non-Hodgkin si a mielomului multiplu. Alti oameni de stiinta au asociat in cadrul studiilor de specialitate utilizarea colorantilor inchisi la culoare cu riscul crescut de cancer al vezicii urinare. (Sursa bzi.sanatate.ro)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel