Cancer mamar. Un nou medicament pe bază de progesteron, eficient în jumătate din cazuri

Un medicament pe bază de progesteron, ieftin şi fără efecte adverse, ar putea trata jumătate din cazurile de cancer mamar, potrivit unui studiu publicat în revista Nature şi realizat de cercetătorii de la Universitatea din Adelaide, Australia, şi de la Universitatea Cambridge, din Marea Britanie, informează Mediafax.

Potrivit noului studiu, progesteronul ajută la transmiterea unor semnale între moleculele celulare care au ca scop încetinirea dezvoltării tumorilor.

Mulţi ani, cercetătorii nu au reuşit să stabilească motivul pentru care pacientele ale căror tumori canceroase aveau receptori de progesteron prezentau mai multe şanse de vindecare.

Noul studiu arată modul în care receptorul de progesteron "comunică" cu un alt receptor sensibil la estrogen, hormon responsabil de numeroase cazuri de cancer mamar. Aceste semnale transmise blochează capacitatea receptorilor de estrogen de a stimula tumorile canceroase, informează sciencedaily.com.

Citește și: Gena care declanşează o formă agresivă de cancer mamar, identificată de cercetători

Profesorul Jason Carroll, de la Centrul de cercetări asupra cancerului din Marea Bitanie, a explicat că "aceste descoperiri necesită un studiu clinic pentru a evalua potenţialele beneficii ale progesteronului adăugat în medicamentele care au ca ţintă receptorii de estrogen, fapt care ar putea duce la îmbunătăţirea tratamentelor administrate în majoritatea cazurilor de cancer asociate hormonilor".

În prezent, cancerele mamare sensibile la estrogen sunt tratate cu medicamente care blochează activitatea receptorului hormonului. Însă, potrivit noului studiu, în viitor se va putea adăuga progesteron acestor medicamente cu scopul de a le îmbunătăţi.

Profesorul Emma Smith, coautor al studiului, spune că cercetarea a stabilit că un medicament care nu este costisitor, nu prezintă riscuri şi este disponibil pe piaţă ar putea trata aproape jumătate din cazurile de cancer mamar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel