Călin Georgescu, exclus automat din cursă? Își va mai putea depune candidatura sau nu?/ Reacții după decizia BEC

Călin Georgescu nu a avut un mesaj în română după ce BEC i-a respins candidatura. A scris pe X unul în engleză, invocând dictatura și tirania. George Simion, într-o declarație din această dimineață, s-a oferit pe sine a fi candidatul suveraniștilor, bănuind că va fi întrebat. Nu l-a întrebat nimeni. La ora 10:30, el se întâlnește cu Călin Georgescu. Între timp, părerile despre decizia BEC sunt cu dus și întors și nu pare a fi o analiză la fel cu alta. 

Biroul Electoral Central a respins candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale din mai 2025. Printre altele, BEC invocă decizia CCR prin care au fost anulate alegerile prezidențiale din 2024, înainte de cel de-al doilea tur de scrutin. Vezi aici motivarea deciziei BEC.

Vezi și: Filmul violențelor de la protestul susținătorilor lui Călin Georgescu. Incendii, terase și magazine vandalizate. Jurnaliștii și jandarmii, atacați cu pietre - GALERIE FOTO / VIDEO

Reacțiile nu au întârziat să apară. Analizele diferă, inclusiv ale celor care activează în sistemul judiciar. 

”Incredibil. Respingere pe lipsa condițiilor de constituționalitate prevăzute în Hotărârea Dianei Șoșoacă. Nu e lege, e fărădelege. Numai CCR putea face asta. Foarte pe scurt, BEC a spus că, întrucât din cauza lui Călin Georgescu s-au anulat alegerile în 6.12.2024, acesta nu mai poate candida la alegerile reluate. O excludere automată, exact pe dos față de raportul Comisiei de la Veneția. BEC s-a substituit CCR, singura care putea analiza condițiile de constituționalitate a unei candidaturi. CCR spune expres asta chiar în motivarea Hotărârii nr. 2/5.10.2024” a reacționat avocatul Toni Neacșu, la decizia BEC, pe Facebook. 

”Pe scurt, sunt motive de fond: vicierea procesului electoral, finanțare ilegal la care se adaugă acuzația oficială că plănuia răsturnare ordinii constituționale. Toate aceste motive invocate de BEC sunt motive de fond, nu de formă, cum se specula, inițial pe surse, legat de semnături sau lipsa semnăturii pe declarația de avere. Hotărârea BEC poate fi contestată la Curtea Constituțională în termen de 24 de ore. După această decizie, dacă va fi menținută de CCR, atunci Călin Georgescu nu mai poate să își depună o altă candidatură. Vor fi discuții interminabile dacă BEC avea sau nu competență legală să analizeze aceste aspecte tocmai de aceea este esențial ca BEC sau CCR (în hotărârea pe care o va da, dacă decizia BEC este contestată) să explice clar, transparent, pentru ca să nu existe semne de întrebare privind competența BEC și, pe cale de consecință, legalitatea acestei decizii având în vedere Paragraful 58 din Hotărârea nr. 2 a CCR din data de 5 octombrie 2024: "Prin urmare, revine în mod exclusiv Curții Constituționale competența de a verifica dacă în exercitarea dreptului politic de a fi ales în funcția de Președinte al României candidatura îndeplinește toate condițiile de eligibilitate rezultate din Constituție.” În concluzie, fiind unica autoritate competentă în verificarea respectării condițiilor constituționale de eligibilitate, în final tot CCR va decide având rolul de garant al constituționalității procesului electoral. Mai mult, în cadrul alegerilor prezidențiale, CCR este autoritatea supremă în ceea ce privește validitatea canditurilor și numai hotărârile sale sunt definitive și general obligatorii” a explicat Ana Birchall, de profesie avocat, fost ministru al Justiției și fost candidat la alegerile prezidențiale. 

Fostul ministru al Justiției Tudorel Toader consideră că Călin Georgescu nu-și main poate depune o nouă candidatură: ”În opinia mea, nu. Pentru că există un principiu general care zice: în procesele electorale „un om, un vot și un candidat, o candidatură”. Nu revenim cu alte candidaturi, pentru că este echipă de campanie, care verifică dacă îndeplinește cerințele legii, și eu cred că nu poți să-ți invoci propria culpă, aceea de a nu fi întocmit dosarul complet”. El afirmă că singura cale pe care o are candidatul suveranist este a contestației la CCR, în termenul de 24 de ore: ”Călin Georgescu are calea pe care i-o precizează legea în mod expres: ca în 24 de ore să conteste la Curtea Constituțională decizia BEC de respingere a candidaturii. Și judecătorii constituționali vor examin, de data aceasta nu prin raportare la Legea 370, ci prin raportare la exigențele constituționale, și vor decide ca atare, admițându-i contestația și permițându-i să candideze, sau, dimpotrivă, respingându-i contestația, menținând decizia BEC”. 

”Dacă ar fi fost vorba doar de un document lipsă din dosarul de candidat al lui Călin Georgescu, acestuia i s-ar fi cerut să vină cu dosarul, să aducă documentul lipsă. BEC nu ar fi respins, ar fi amânat (decizia – n.r.), dacă aducea documentul. Fiind vorba despre Călin Georgescu, sigur că toată atenția celor de la BEC este acolo. Sunt 5 judecători de la Înalta Curte acolo. Sunt oameni care știu, sunt de la Secția de Contencios Administrativ, care știu ce să facă acolo”, a explicat Augustin Zegrean, fost judecător CCR. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel